Fuksas wins competition for Moscow
Polytechnic Museum and Education Centre

| 3 comments
 

News: Italian architects Massimiliano and Doriana Fuksas have won a competition for the Moscow Polytechnic Museum and Educational Centre with a design consisting of four copper-clad elements that appear to have been "cut by the wind".

Fuksas wins competition for Moscow Polytechnic Museum and Education Centre

The $180 million centre will be built at the Sparrow Hills district of the Russian capital, close to Soviet-era monuments including Moscow State University and the Luzkniki Stadium.

Fuksas wins competition for Moscow Polytechnic Museum and Education Centre

"It's one of my most beautiful projects and it is an Italian victory," said Massimiliano Fuksas. "The museum and educational center must become a milestone and reflect the image of the new generation."

Fuksas wins competition for Moscow Polytechnic Museum and Education Centre

Fuksas will work with Russian studio Speech on the centre, which is due to be completed in 2017.

Fuksas wins competition for Moscow Polytechnic Museum and Education Centre

Moscow is experiencing a building boom, with plans to double the size of the city announced last year and the 339 metre Mercury City tower recently overtaking London's Shard to become Europe's tallest tower. See all our stories about Moscow.

Moscow Polytechnic Museum and Educational Centre model by Massimiliano and Doriana Fuksas Architects

See all our stories about architecture by Massimiliano and Doriana Fuksas.

The following information is from the architects:


International competition for the "Moscow Polytechnic Museum and Educational Centre", Russia, won by Massimiliano and Doriana Fuksas architects + Speech

March 2013

Massimiliano and Doriana Fuksas + Speech have won the prestigious international competition for the design of the "Moscow Polytechnic Museum and Educational Centre" in Moscow which should be realized by 2017. After the historic season of Italian architects, centuries later, an Italian architect returns to realize an important public work in Moscow.

"It's one of my most beautiful projects and it is an Italian victory, the museum and educational center must become a milestone and reflect the image of the new generation." Massimiliano Fuksas

The "Moscow Polytechnic Museum and Educational Centre" in Moscow (about 31,403 square meters) will be located in the "Sparrow Hills", about 10 km from the Red Square, at a cost of 180 million dollars. Near the site there are several buildings built during the "socialist classicism", monumental buildings, among which the library of Moscow State University.

The project is composed of four elements that make up a sculpture of irregular geometry, as cut by the wind, entirely covered by copper pre-oxidized that sends back streaks of green and blue. The elements are connected to each other through the internal levels. They develop across and lay on a transparent case that looks at the city.

The project idea came from the desire to communicate with the architecture of the past and at the same time come into conflict with it. The monumental architecture of the surrounding buildings is in contrast with this new building that is imposing but expresses a formal complexity underlined by the color of copper pre-oxidized that covers it.

The volume of the case, having a regular layout, is functional for loading and unloading the artworks between the level -1, which include the parking, ground floor and upper levels of the four sculptural elements. The transparent case consists of two levels. The area open to the public is situated on the ground floor and it includes the lobby that can accommodate several art installations, a cafe, a shop, two auditoriums of different sizes (between 500 and 800 seats) designed as parallelepiped made of red wood and three winter gardens with a sliding roof.

On the ground floor  three structural volumes made of copper pre-oxidized stand out housing the vertical connections, in contrast with the formal geometry of the surrounding space. At the top level, the mezzanine, there are the offices. The cover made of stone of the case is conceived as a “square suspended" for the public. The sculptural part of the project is laid on it.

The sculptural elements  made of copper pre-oxidized develop on three main levels. Each level corresponds to a function. Interior spaces are designed on the basis of functional flows, deliberately in contrast with the complexity of the geometry of the exterior.

The first level is dedicated to a space related to communication. There are mainly placed several conference / auditorium rooms and the Science and Technology Center with support services.

The second level is dedicated to the exhibition: exhibition halls, science / art gallery, exhibition area of the Museum's collection, exhibition Maths, cinema / auditorium. On the third level there are several laboratories, a library, a workshop, the exhibition area of the Science and Technology Museum Center.

Natural light enters the museum through three major cuts, two arranged vertically, one on the front side and another at the rear overlooking the near park, while a large skylight at the ceiling dominates all levels of the museum.

  • mindgame

    Not a big surprise since Sergey Kuznetsov, SPEECH partner, is a main architect of Moscow and even was in the jury :)

  • AnSi

    What a surprise, with this horrible dull rendering. Trees are out of scale, which kind of distorts the architecture scale also. Absolutely dull surroundings. Please, you fancy architects, engage with landscape designers – spare some of the fee – and you will get much more out of your design!

  • chinaimport

    And what is this dull flying platform for? For Moscow’s VIPs drinking champagne or what?