Centro Interpretação do Românico Paredes
by Spaceworkers

| 1 comment
More:
 

Architecture studio Spaceworkers has inserted a house-shaped cultural centre inside a nineteenth-century schoolhouse in Paredes, northern Portugal.

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers

The Centro Interpretação functions as an information centre for the Rota do Românico, a series of tourist trails dedicated to the Romanesque architecture and monuments in the valleys that surround the town, and also hosts exhibitions and educational activities.

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers

To respect the architecture of the existing building, which had formerly been used as the school's gym, Spaceworkers added two monolithic black volumes, both with gabled profiles that follow the angles of the roof.

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers

"We wanted to preserve the identity of the place with our intervention," architect Rui Dinis told Dezeen. "We didn't want to lose the shape of the ceiling, so we chose to add a kind of replicating structure."

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers

The largest of the two volumes houses an informal auditorium filled with small black stools, while the second contains an information desk with a storeroom and toilet tucked behind. The floor between the structures is also painted black to create the impression of a continuous entity.

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers

Apart from a concrete arch that curves around the centre of the space, the rest of the interior is painted white, creating a visible contrast between old and new.

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers

"The white creates the atmosphere, the black gives some form and the activities of the space will bring the other colours," explained Dinis.

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers

We've featured a few buildings with house-shaped structures inside on Dezeen. Others include a Japanese fashion boutique and a house with a metal exterior and wooden interior.

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers

See more monochrome interiors, including shops by Zaha Hadid and a Singapore hotel filled with statues.

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers

Photography is by Fernando Guerra.

Here's some more information from Spaceworkers:


Centro Interpretação do Românico Paredes

Preserving the identity of the location and characteristics of the building concerned was for us the slogan for the intervention.

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers

The proposed space appears as a "house inside the house". A "solid" volume landed within the existing space that reacts to the geometry of the shape.

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers

In this amount is subtracted from the central area thus resulting in a kind of square separating the different functions of the space. On the one hand, a monolithic volume with a central door is "auditorium" on the other, a volume cut is receiving and store.

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers

Project: public building
Year: 2012
Size: 100m2

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers

Address: Paredes
Client: Rota do Românico
Author: spaceworkers®

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers

Team:
Principal architects: Henrique Marques, Rui Dinis
Architects: Rui Rodrigues, Sérgio Rocha, Rui Miguel

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers

Finance director: Carla Duarte - cfo
Engineer: Simetria Vertical, Lda

Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers
Floor plan - click for larger image
Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers
Section one - click for larger image
Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers
Section two - click for larger image
Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers
Section three - click for larger image
Centro Interpretação do Românico Paredes by spaceworkers
Section four - click for larger image
  • Concerned Citizen

    The two structures have nothing in common, except that they occupy the same space. The schoolhouse is light and bright, while the building inside is dark, ominous, and foreboding.