SUTD Library Pavilion
by City Form Lab

| 4 comments
 

A library pavilion covered in galvanised steel scales has been constructed next to the Singapore University of Technology and Design (+ slideshow).

dezeen_SUTD Library Pavilion_1

The idea for an outdoor canopy to provide additional space for working and socialising was originally proposed by first year students as part of a competition and was then developed by City Form Lab, an architectural research lab at the university.

dezeen_SUTD Library Pavilion_8

A low-cost gridshell made from 3000 unique plywood panels creates a vaulted form with no internal walls or columns and is clad in 600 hexagonal steel tiles.

dezeen_SUTD Library Pavilion_2
Photograph by City Form Lab

To reduce costs, the architects developed customised software to create components that could be made using simple two-dimensional cutting machines.

dezeen_SUTD Library Pavilion_3
Photograph by City Form Lab

A single drawing and ID numbers engraved on each of the plywood pieces and steel tiles provided a guide for students to assemble the components before local contractors erected the structure on site.

dezeen_SUTD Library Pavilion_5

"We were quite worried that once everything was cut and put together the pieces wouldn't fit," Andres Sevtsuk, principal investigator at City Form Lab told Dezeen. "As a pleasant surprise, everything fitted quite well on site. Automating the drawing generation and cutting all elements on computer-controlled machines reduced the human error margins and made the small tolerances possible."

dezeen_SUTD Library Pavilion_4

Bolts and screws were used to assemble the modules, so the pavilion can be dismantled and recycled when the university moves to a new campus at the end of 2014.

dezeen_SUTD Library Pavilion_6
Photograph by City Form Lab

Last week we published the first pictures of Sou Fujimoto's cloud-like Serpentine Gallery Pavilion, while an inflatable pavilion based on a twisted ring shape is currently residing in a museum garden in London – see all pavilions

dezeen_SUTD Library Pavilion_7

Daniel Libeskind was in the news last week when he refuted allegations that he received unlawful payments for designing a university building in Germany, while Herzog & de Meuron has been awarded planning permission for a new building at the University of Oxford – see all architecture for education.

Photography is by Philipp Aldrup, except where stated otherwise.

Here's a project description from the architects:


The library pavilion offers a shaded open-air place to work, meet and mingle for students and staff at the Singapore University of Technology and Design (SUTD). At night it becomes a place for gatherings, evening lectures and SUTD community events. Work-desks, mobile bookshelves and wireless Internet make it a "third space" between the dormitory and the classroom where intellectual and social exchange occurs in a casual atmosphere.

dezeen_SUTD Library Pavilion_9

The gridshell was built at a low cost using flat plywood members and galvanized steel cladding. There are no columns, beams, or vertical walls to support the roof. The canopy forms a lightweight timber shell that works as a catenary vault. A numeric hanging-chain model was used to determine the precise shape that follows the lines of thrust and works efficiently in compression.

dezeen_SUTD Library Pavilion_10

Unlike steel gridshells, it has no complex three-dimensional joints or beams – all of its elements are strictly cut from flat sheet material. 3,000 unique plywood panels forming 1,000 triangles and 600 unique hexagonal cladding tiles were assembled by SUTD students, and erected on site by the contractor. All components of the canopy were fabricated on CNC machines in Singapore. The assembly of the entire structure required only one drawing – the numeric map of a three-dimensional puzzle indicating which pieces fit next to which other pieces. ID numbers were engraved in the cutting process on each plywood and cladding element, which remain visible in the finished structure as ornament.

The pavilion is designed to be dismantled and recycled after two years.

dezeen_SUTD Library Pavilion_plan
Site plan - click for larger image

Design: City Form Lab
Engineering: ARUP
Construction: Arina International Hogan (AIH) and SUTD students
Sponsorships: AIH builders, Autodesk, ARUP.
Completion: May 2013

  • Desk

    Form is nice, works in a temperate climate… but a fail in Singapore’s hot and humid environment, especially without air conditioning and insulation. This thing is a heat trap! After all that marketing talk about mingling, workspace, third space, gatherings and lectures – the real truth is nobody is going to use the space, especially in that odd location. You want people to gather anywhere in Singapore? Just add free air conditioning.

  • raul

    Singapore is not that bad and we would like to break that stereotypical view. Historically local architecture has incorporated natural ventilation, shadows much better than now. Think of a HDB, raffles hotel or even SUTD campus which has lot of open air communication and study areas (these are widely used). Hot roof is part of ventilation system. Warm air moves up and escapes from root which makes natural airflow. Sure it is not going to be 21 degree and time will show how and by whom this space is going to be used.

  • plannerX

    Desk: That’s precisely the problem with most new “public spaces” in Singapore – most of them are enclosed, air conditioned environments that are programmed for shopping and other consumptive uses. Yet if you look at the best (historically significant and heavily utilized) examples of quasi-outdoor spaces in the tropical island state, they are partially covered and capitalize on the natural breeze that users have been accustomed to for centuries. In fact, it’s highly problematic to consider air conditioning an absolute given in any serious conversation about sustainability and design of public space in Singapore. Let’s have more regard for climate sensitive building typologies and innovative projects rather than succumbing to technological fixes and reification.

  • Desk

    You’ve got to be joking right? Do you live in a tropical forest or urbanised country? Do you know how breeze-less these places are like Bangkok or Jakarta? One cannot imagine the heat and humidity… Unless you’ve lived there yourself. Even a fan would give respite from the energy zapping still hot air, especially under that metal roof.

    As I said it needs to be insulated, and some fans need to be employed at the very least. The relative humidity in these climates is often 100%, rendering evaporative action of water bodies useless (the shallow ones simply store theatre lease heat) making it even more humid at night.