Gymnasium and Town Hall Esplanade
in Chelles by LAN Architecture

| 1 comment
 

Copper-clad panels behind the glazed facade of this gymnasium by French firm LAN Architecture produce tinted reflections of the surrounding buildings (+ slideshow).

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

Paris studio LAN Architecture was also responsible for redeveloping the surrounding historic central square of Chelles, France, where the introduction of the L-shaped gymnasium alters the route between a park and the existing buildings.

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

"The orthogonal footprint of the building is parallel to the facades of the high school and the town hall," the architects point out. "In this way, it helps to redefine and enhance urban spaces as well as to connect the park to the church through a journey."

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

Full-height glass panels covering the gymnasium's facade create refracted reflections that reduce the visual impact of the monolithic form and help to integrate it into its milieu.

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

Avoiding any typical sporting references on the building's exterior, the architects instead created "a fragmenting urban kaleidoscope, diffracting and reflecting the image of the surrounding buildings in order to respond with a new, more sensitive vision."

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

Behind the glass, timber panels clad externally in copper add depth and warmth to the reflections, while helping to dampen echoes inside the sports hall.

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

The panels also act as sunscreens, allowing daylight to filter through the staccato gaps along their top edges. When the sports hall is illuminated at night, light emanates from this upper section.

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

The smaller end of the L-shaped building houses offices, logistics, service spaces and smaller activity rooms with views into the main hall.

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

Other sports halls on Dezeen include a sunken building by BIG with an arching roof that acts as a hilly outdoor courtyard and a sports centre in the Netherlands covered in fluorescent panels.

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

LAN Architecture have designed an archives centre with earth-coloured walls covered in steel studs that blends into its rural environment, an apartment development with adaptable balconies in Bordeaux and a black-painted concrete headquarters for a packaging manufacturer in Paris.

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

See more sports centres »
See more LAN Architecture »

Photography is by Julien Lanoo. See more photographs by Lanoo on Dezeen.

Here's a project description from LAN:


LAN: Gymnasium and Town Hall esplanade

The agora

The design of the gymnasium and the square of central Chelles was an opportunity to use an architectural project to address urban issues that have been left aside in past developments.

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

The plot is indeed in a central position between the Park of Remembrance Emile Fouchard, the town hall, the Weczerka high school and the centre for contemporary art "les églises": a highly heterogeneous environment where all the symbols and powers of the city (the church, State, culture, education and sports) are concentrated.

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

All these components, in this case, seem more juxtaposed than actually ordered, despite the delicate intervention by Marc Barani and Martin Szekely transforming the two churches into a center of contemporary art.

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

The aim of this project is to replay this rescheduling, elevating it into the category of an agora. The space, therefore, was in need of a strategic, volumetric insertion and an idea, contributing to the completion of the history and a new perception of the whole.

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

Urban role of the new building

Based on this observation, we considered the project as an operation of urban reassembly in which the gym and esplanade play the role of articulation. We relied on a detailed analysis of the operation, sequences and the scales of the various components.

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

The orthogonal footprint of the building is parallel to the facades of the high school and the town hall. In this way, it helps to redefine and enhance urban spaces as well as to connect the park to the church through a journey. These public spaces, the piazza and the new pedestrian street, are drawn in a conventional manner: regular, surrounded and defined by buildings. An urban object, a "catalyst" of views.

Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture

Once the volumes were constructed, the challenge of the architectural project has resided in the renewal of the traditional vocabulary of the gym: very often, we deal with an opaque box, blind and deaf to the context in which it occurs.

dezeen_Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture_Axonometric

Here, we had to escape from the imagery related to sports facilities to implement an object which "lets us see" a fragmenting urban kaleidoscope, diffracting and reflecting the image of the surrounding buildings in order to respond with a new, more sensitive vision.

dezeen_Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture_Axonometric_new

To this end, the facade is composed of two layers, the first (the glass) reflecting and letting in light, and the second (the copper), coloring and magnifying the reflection, providing protection from glass impacts.

dezeen_Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture_Site plan
Site plan - click for larger image

While the simple shape and the orthogonal location of the building allows to order spaces, the facades create an ambiguity emptying the building of its materiality, making it disappear. The whole gives an impression of lightness and magic. At night, the game is reversed.

The gym, with its style and footprint, aims to be the symbol of a new vision of the city.

dezeen_Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture_Ground floor plan
Ground floor plan - click for larger image

Internal organization

Once the urban strategy and the treatment of the facades were defined, the simplicity of the volumes allowed to turn the spatial organization of the gym into an efficient and functional area.

dezeen_Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture_First floor plan
First floor plan - click for larger image

The technical system used for the envelope is simple: a steel structure, the bottom of the glass facades made of a concrete wall insulated by an indoor copper cladding. This double skin provides an ideal sound insulation. The copper, plated on timber, absorbs noise and reduces resonance in high volume areas such as multisport halls. The realization of this project is also a good example of an eco-construction. A project based on the logic of eco-construction

dezeen_Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture_North elevation
North elevation - click for larger image

Thermal insulation

Ranked at the Very High Energy Performance (THPE) level, the building ensures a high level of comfort thanks to the inertia of its insulated concrete walls that contribute to cooling in summer and limited heat loss in winter. It is reinforced by the presence of night ventilation in the spaces. The system used consists of a power plant processing dual-flow air recovering energy from exhaust air. Each façade is equipped with a glazing area of 2.28 m2, STADIP 44.2 "securit" type, on the external side and tempered glass (8 mm), with a 14mm argon heat-resistant blade.

dezeen_Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture_East elevation
East elevation - click for larger image

Heating
The site is directly connected to the city’s geothermal heat network. A heating programmer prior to space occupancy is also implemented. The heat distribution ensures the needs of hot water and heating the gym, an extension, changing rooms and circulation spaces.

Electricity

Thirty-two photovoltaic modules with an output of 7360 Watts, or 6600 VA for resale to EDF, have been installed.

Water management
Outside, the rainwater recovery system works together with the green roof. It supplies the gymnasium’s sanitary areas and the surrounding greenery.

dezeen_Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture_Long section
Long section - click for larger image

Lighting

The building receives natural light through large windows on the curtain wall and roof. It is emphasized by the external presence of a LED light recessed floor. The access points are marked by candelabra. Presence detectors are being used in all interiors, except for the great hall, optimizing power management based on attendance.

dezeen_Gymnasium and Town Hall esplanade by LAN Architecture_Cross section
Cross section - click for larger image

Programme: Gymnasium and redesign of the Town Hall square
Client: City of Chelles
Location: Place de l’Hôtel de Ville, Chelles (77)
Budget: Gymnasium: € 4,34 M. excl. VAT, Esplanade € 967,000 excl. VAT.
Project area: Gymnasium 2 322 m², Esplanade 2,857 m²
Completion: Gymnasium: January 2012 Esplanade: October 2012
Team: LAN Architecture (lead architect), BETEM (TCE), Isabelle Hurpy (HEQ)

  • panel

    Remove the copper panels and then you have a nice building.