The White Retreat by Colombo
and Serboli Architecture

| 5 comments
 

This seaside studio apartment in Barcelona by Spanish studio Colombo and Serboli Architecture has an all-white interior that includes a tiled kitchen and bathroom that can be hidden away (+ slideshow).

The White Retreat by CaSA

Colombo and Serboli Architecture designed the apartment for an art historian and curator who asked for a plain space where he could display his art, music and books.

The White Retreat by CaSA

"The client envisioned a peaceful, open and essential space, furnished with a few carefully selected objects," said the studio. "In sum, [it is] a peaceful place for introspection, flooded with light."

The White Retreat by CaSA

The space contains a combined living room and bedroom, with a small kitchenette and bathroom on one side that can be hidden away behind a sliding door and folding panel.

The White Retreat by CaSA

Lighting fixtures are tucked out of sight in the kitchen shelves and around the bathroom, while a light suspended above the window frame illuminates the outdoor space.

The White Retreat by CaSA

The tiled walls are set against dark grey grouting, while other details include white furniture and a resin floor.

The White Retreat by CaSA

A glazed wall comprising a door and several windows leads out onto a shaded outdoor terrace.

The White Retreat by CaSA

Other apartments we've featured include a Sao Paulo renovation with cupboards and drawers resembling slices of Swiss cheese, a Ukrainian apartment with a combined bookshelf and stairs and a Barcelona apartment converted from an old laundry space.

The White Retreat by CaSA

See more apartment interiors »
See more Spanish architecture and interiors »

The White Retreat by CaSA

Here's a project description from the architects:


The White Retreat, Stiges, Spain

The renovation of this 36 square metre apartment came with a defined brief. The client, a French Art historian and curator, professor at the Sorbonne University, came to us with very clear ideas for his small property.

The White Retreat by CaSA

The apartment, located in the city centre of the coast town of Sitges (a few steps from the beach) is completely introverted, facing only an interior courtyard. The lack of views is compensated by silence and light.

The White Retreat by CaSA

The client envisioned a peaceful, open and essential space, furnished with a few carefully selected objects; contemporary artworks, some books, and his records. In sum, a peaceful place for introspection, flooded with light.

The White Retreat by CaSA

An extremely reduced budget asked for simple, inexpensive solutions. The space is conceived through three different blocks: the bathroom/kitchen block, the living/bedroom one and the third, external, the terrace. The last two are extremely permeable, only divided by a large window and a long, oversized louvers one on the bedroom side, both existing elements that were preserved.

The White Retreat by CaSA

The big opening connects a small terrace (11 square meters), unified with the interiors through the use of the continuous white resin flooring and a blank parasol that provides privacy while diffusing the daylight. Indoor and outdoor are therefore connected as a continuous living space.

The White Retreat by CaSA

The Quaderna table (Superstudio 1970), a piece our client desired to incorporate since the project started, inspired the tiles that clad bathroom/kitchen block. The white matte 3x3cm tiles reproduce the table’s grid and are the only texture allowed in the whole project. This block is connected with the living/bedroom area through an opening that reveals the tiles used inside the bathroom.

The White Retreat by CaSA

The same texture was also used inside the kitchen unit, creating a continuous spatial sequence through the consistency of texture, which appears once opened its horizontal book- door. The tiles also disguise the sliding door that leads to the toilet. All containers, such as in the kitchen unit and the closet in the bedroom area, are carefully hidden through the use of white doors.

The White Retreat by CaSA

We took our client’s desire of an all-white space quite literally, to the extreme of choosing this colour for the kitchen sink and all the streamlined taps of kitchen, wash hand basin and shower are matt white (Via Manzoni series by Gessi). All the lighting has been solved through the use of florescent tubes, hidden into the kitchen shelves or displayed like in the bathroom. A line of florescent light suspended on the window frame dividing living and terrace illuminates the indoor and the outdoor space, unifying them. On the outer face of the terrace balustrade, a bright, evergreen, large climber plant covers the wall, defining the threshold of the white space of the project.

The White Retreat by CaSA

The apartment is brought to life through the pieces the client chose. French artist Fabrice Hiber, of which our client is curator, is to perform a graphic piece on one of the walls of the living. A Daniel Riera photo is upon the bed head. Two prints by Cuban artist Félix González-Torres (with the writings “Somewhere Better Then This Place” e “Nowhere Better Then This Place”) are on the bathroom wall. A Hedi Slimane photo, sandwiched in plexiglass became the music table. Next to it, a Muji sofa, futon-like, rigorously white. A military camp table that collapse to form a briefcase and two interweaved raffia wooden chairs from the ’60 furnish the terrace.

  • http://alaninbelfast.blogspot.com alaninbelfast

    The white cat and the pet snow leopard must love living there! It desperately calls out for more splashes of colour – or the owner’s art up on the wall.

  • FlørQ

    The white mirror is too much.

  • Rob van Veggel

    Lacks a white piano to play “Imagine”.

  • Mars For Martians

    Even the subject in the painting/artwork is blinded by the harsh whiteness cast by everything!

  • dh

    It looks like a hospital.