House in Hyogo by Shogo Aratani
Architect & Associates

| 9 comments
 

This house in Hyogo, Japan, by local architect Shogo Aratani is made up of overlapping concrete slabs that accommodate an interior of staggered floors and ramped corridors (+ slideshow).

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates

The three-storey house is located at the junction of two roads, one inclining gently upwards and another sloping down, and Shogo Aratani wanted to use these existing levels to generate the floors inside the building.

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates

"We thought that a new development of another level was pointless," he said. "It was more natural to follow the context."

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates

The architect designed a split-level floorplate that corresponds with the highest and lowest parts of the road, then incorporated a mediating floor between that matches the level of a neighbouring plot.

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates

"The activities brought out from the characteristics of this site constitute this building, rather than the building determining people's movements," added Aratani.

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates

A network of staircases and slopes connects the three ground-floor levels, and also lead up to a pair of bedrooms on the first floor.

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates

Angular concrete forms emphasise the non-linear arrangement, creating sliced window openings through both the walls and rooftops.

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates

Other concrete houses we've featured from Japan include one designed for a resident in a wheelchair and one designed to be deliberately alien to its neighbours.

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates

See more Japanese houses »
See more concrete architecture and design »

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates

Photography is by Shigeo Ogawa.

Here's a project description from the architects:


House in Hyogo

The site is located on a corner lot of a fancy residential area on a hill, and faces toward sloped roads on the west and north sides. This residential area was developed about a half century ago. As time has passed, small-scale developments have been undertaken due to dividing and uniting lots.

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates

Just like the other sites, due to an arbitrary assumption of the developer, this site also has a recently built high wall on the west side, as if rejecting an approach to the site. However, construction of an in-ground garage may have been assumed, and there is level land and a slope to connect the 3m height difference on the southwest side. There is also a slope from the road on the north side, and the flat ground is about 1m high. The flat ground was probably set based on the neighbouring lot.

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates

Therefore, this lot has 3 levels due to the relationship between the roads on the west and north sides, and the neighbouring lot. We thought that a new development of another level was pointless. No matter what the situation was, the context of this location included the current situation and it was more natural to follow the context. Three floor levels, adjusted to each height, were individually made. By connecting these, the entire space was constituted.

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates

Based on the required volume, the three areas were partly layered and connected with stairs and slopes from the entrance to the roof. Volume studies were conducted in order to create a form to materialise such activities. The activities brought out from the characteristics of this site constitute this building, rather than the building determining people's movements. As a result, the building was constituted with three crisscrossed monolithic forms, as if they were responding to the road on the west side that slopes up from south to north.

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates

The west-side volume in the lowest part of the site has an entrance and a guestroom, and the southeast volume in the highest part has private spaces such as a bedroom. The third volume connects them and also has a garage that is accessible from the north side, and a living space that is the centre of living.

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates

Location: Hyogo, Japan
Date of Completion: July, 2013
Principal Use: House
Structure: Reinforced Concrete
Site Area: 359.64m2
Building Area: 166.23m2
Total Floor Area: 202.80m2 (47.61m2/BF, 119.33m2/1F, 35.86m2/2F)
Structural Engineer: S3 Associates Inc.
Construction: Atelier Eight Co., Ltd.

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates

Exterior Finish: Exposed Concrete / Repellents
Floor: Medium Density Fiberboard t6 / Oil Paint
Wall: Plasterboard t12.5 / Emulsion Paint
Ceiling: Wooden Fibre Cement Board t15 / Heat Insulation t50

House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates
Level one plan - click for larger image
House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates
Level two plan - click for larger image
House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates
Level three and four plan - click for larger image
House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates
Sections - click for larger image
House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates
Sections - click for larger image
House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates
South and west elevations - click for larger image
House in Hyogo by Shogo Aratani Architect & Associates
North and east elevations - click for larger image
  • Maria T. Flores

    Wow, incredible house!

  • JM

    I’m really in love with concrete, but I think there’s a bit too much on some parts.

    • Javier Santillana

      Just wondering the same. Looks cold inside.

  • Concerned Citizen

    Even enlarged, the drawings are unreadable.

  • ipm

    It’s rather dark inside, isn’t it?

  • http://www.dezeen.com/ Dezeen Magazine

    Hi,

    Thank you for pointing this out. We will make every effort in the future to ensure the drawings are legible.

    Kind regards,

    Ross/Dezeen

  • James

    Where is the furniture and other aspects that make this residential?

  • Dave

    There’s a huge Ando influence, though it seems to lack his fine touch.

  • Gary Walmsley

    What a revelation of design innovation — more dull, flat, grey concrete slabs.