The Leaf House by
SJK Architects

| 3 comments
 

Concrete canopies shaped like leaves shelter the rooms of this house in the coastal town of Alibaug, India, by SJK Architects (+ slideshow).

The Leaf House by SJK Architects

Mumbai studio SJK Architects designed the home for a family, dividing the living spaces into five rooms that fan out around a central courtyard and large tree.

Supported by angled steel columns, the concrete roof canopies shelter all five rooms, which include four spaces surrounded by glazing and an open-air living room bordered by a lily pond and pool.

The Leaf House by SJK Architects

"The client enjoyed the idea of pods [that were] overlapping but distinct to house each part of the home," the architects said. "They [wanted] the journey between pods to be a sculpted open space encompassing native trees."

One of the pods accommodates a second living room, while the others house a kitchen, a childrens' room and master bedroom. The two sleeping pods also have their own private courtyards.

The Leaf House by SJK Architects

Wooden doors fold back to open rooms out to the garden, plus glazed walls could be removed to create more open spaces.

"The lack of symmetry allows for walls to move as needed, open as needed and break into skylights or movable walls when required," said the architects. "This allows sun and wind to enter the pods in the right amount, so that the quality of indoor light and air is dramatic and comfortable."

The Leaf House by SJK Architects

Polished concrete floors feature throughout the house. The architects also tried to retain most of the existing plants on the site, including a number of coconut, neem and mango trees.

The Leaf House by SJK Architects

Other tree-like architecture on Dezeen includes a pavilion in Australia with roof sections that resemble fallen leaves and a house in London covered with hand-crafted bronze leaves.

See more architecture in India »

The Leaf House by SJK Architects

Photography is by Rajesh Vora.

Here's a project description from the architects:


The Leaf House

Across the harbour from the chaos of Mumbai lies the coastal area of Alibaug – a 45 minute boat ride away from crowds, 22 million people and the lowest open space ratio in the world.

Our project – to create a family home of 650sqm on a 1.3 acre plot of land at the base of the hills, but far removed from the sea. Land lush with the native coconut, mango and neem trees, and peers up at the sunrise on the eastern hills above it. It was a beautiful property – we wanted to include the hills and trees and the gentle winds – the leaves strewn over the earth were the perfect cue.

The Leaf House by SJK Architects

The form of the leaf – gentle but sloping was perfect and our very first sight of the plot yielded a site plan made of dried leaves. The Client enjoyed the idea of pods – overlapping but distinct, to house each part of the home, and the journey between pods, to be sculpted open space encompassing native trees. The clump of neem, bhend and coconut became the centre – an unstructured but designed courtyard, and each pod was created with an eye to the sun and the winds.

The Leaf House by SJK Architects

The "leaf" roofs open and rise to the north and the east and protect lower and deeper on the south and the west – the southwest monsoon is a formidable factor as is the sun on these faces. The critical design of the leaf – structurally, climatically and then ergonomically entailed innovation at every step.

The Leaf House by SJK Architects

The first-structural, involved the use of dense concrete and a steel web, to generate beamless, leaf-shells, supported over steel columns filled with concrete. Retaining the natural colour and texture of every material- concrete, steel, to endure the tropical rain and sun required research into clear chemical coatings that would endure and embellish.

The Leaf House by SJK Architects

The roofs were 3D modelled extensively to ensure that sun & rain and overlapping heights worked seamlessly. And then the ergonomics to allow doors, windows and cupboards that still adhered to orthogonal principles to sit cozily in the unorthodox leaf.

The Leaf House by SJK Architects

The pallet of materials – concrete, steel, linseed oil polished wood and natural limestone was kept subdued to focus on the light, the form and the enthralling nature around encompassing the structure. The simplicity of every other element to ensure the pure experience of space, form light and nature was a deliberate pursuit. However, there was a constant dialectic between creating rules and breaking them. We enjoyed the form but never allowed it to play dictator.

The Leaf House by SJK Architects

Each pod has played with different rules depending on need and circumstance. The lack of symmetry allows for walls to move as needed, open as needed and break into skylights or movable walls when required. This allowed for sun and wind to enter the pod in the right amount, so that quality of indoor light and air is dramatic and comfortable. The landscape for the house was carefully designed to augment the existing natural flora and fauna.

The Leaf House by SJK Architects
Site plan - click for larger image

Local plant varieties were used – and nothing exotic was even considered lest it compete for attention or resources with the existing mango, coconut and neem. We used lemon grass extensively to counter mosquitos, and retain the simplicity of language. Rain water harvesting was important on this land where the bore wells ran dry most of the year. We have gathered all rain water run off into underground trenches and canals, and fed the bore wells to very good results.

The Leaf House by SJK Architects
Floor plan - click for larger image

The house began as an exploration of natural forms, built and designed to sit in nature. It encountered the manmade constructs of doors, windows and domestic gizmos - the orthogonal products of an industrial economy. Navigating and refining this encounter, into a serene and natural environment for a family to live in complete comfort, embedded in nature, was the challenge of this project.

The Leaf House by SJK Architects
Section - click for larger image
  • papou

    Very nice, organic and natural atmosphere…

  • Ravi Chandar

    Refreshing project. Almost didn’t see the glass below the leaf like roofs.

  • http://www.basabose.me/ Mr Basabose

    Pretty to the eye but is it really practical? Not for the tropical or the monsoon zones. Must be annoying come back home under a storm! Or leaving for that matter.