Dental Clinic in Nakayamate
by Tato Architects

| 1 comment
 

Treatment rooms sit within a translucent house-shaped enclosure at this dental clinic in Kobe, Japan, by Tato Architects (+ slideshow).

Dental Clinic in Nakayamate by Tato Architects

Japanese studio Tato Architects started the renovation by stripping the interior back to the concrete and painting it white, before adding the translucent central volume to accommodate three separate treatment areas.

Dental Clinic in Nakayamate by Tato Architects

Wooden screens partition the central space. The walls comprise a film-coated glass, while the ceiling is made from sheets of translucent polycarbonate.

Dental Clinic in Nakayamate by Tato Architects

Architect Yo Shimada says the softened lighting of the space help patients to feel more comfortable: "We aimed to produce an space which is clean and peaceful at the same time by controlling the state of light."

Dental Clinic in Nakayamate by Tato Architects

"The translucent material was chosen for lighting the consultation rooms only by the light transmitted through, so that light sources would not offend the eye of the patient in the tilted dental chair," he added.

Dental Clinic in Nakayamate by Tato Architects

A waiting room and reception are positioned at the front of the clinic and furnished with square stools, wooden bookshelves and potted plants.

Dental Clinic in Nakayamate by Tato Architects

Bare light bulbs hang down from the ceiling, while a children's playroom faces out to the street.

Dental Clinic in Nakayamate by Tato Architects

A dental laboratory, X-ray facility and sterilising rooms are tucked away at the back.

Dental Clinic in Nakayamate by Tato Architects

This is second project completed by Tato Architects this month, following a house in Osaka that references the ad-hoc extensions of neighbouring buildings.

Dental Clinic in Nakayamate by Tato Architects

Photography is by Yuko Tada.

Here's a short description from the architects:


Dental Clinic in Nakayamate

The interior of the room was of rather coarse RC and in skeleton state. We painted the interior white and inserted a house type of translucent material to get the ceiling as high as possible without a touch on RC beams. This resulted in getting calm, peaceful consultation rooms.

Dental Clinic in Nakayamate by Tato Architects

The translucent material was chosen for lighting the consultation rooms only by the light transmitted through so that light sources may not offend the eye of the patient in the tilted dental chair.

Dental Clinic in Nakayamate by Tato Architects
Floor plan - click for larger image

A medical facility tends to become functional, cold space after all due to the indispensable requirement such as contamination-proof. I am of the opinion that we can produce an space which is clean and peaceful at the same time by controlling the state of light.

Dental Clinic in Nakayamate by Tato Architects
Section - click for larger image
  • Karl Hlaihel

    Looks more like a nursery than a dental clinic. The house shape is a déjà-vu and the spaces look tight. The atmosphere is nice but it’s not an impressive project.