Spar supermarket displays groceries
between curved wooden ribs

| 3 comments
 

Dutch supermarket Spar's flagship store in Budapest features a series of undulating wooden forms through its interior by local firm LAB5 architects (+ slideshow).

Spar supermarket in Budapest by LAB5 architects

The curvaceous forms of the interior are designed to guide shoppers to the back of the store. "There is a short route for quick daily shopping and a long route for weekend buyers," Andras Dobos of LAB5 architects told Dezeen. "All the forms in the interior are inspired by this flow of customers."

Spar supermarket in Budapest by LAB5 architects

Shelving is created in between curved wooden ribs that extend from the walls and across the ceiling.

Spar supermarket in Budapest by LAB5 architects

The wooden sections merge into an island for displaying bottles of wine. "[The wood] helps to create a more cosy atmosphere in spite of many industrial elements," said Dobos.

Spar supermarket in Budapest by LAB5 architects

Curved counters are clad vertically with similar wooden lengths in the bakery. Walls are painted brown, in keeping with the natural feel of the materials.

Spar supermarket in Budapest by LAB5 architects

In other parts of the store, white beams zigzag between ribbed sections on the ceiling where wooden lengths are spread more sparsely.

Spar supermarket in Budapest by LAB5 architects

A mix of pendant lamps, spotlights and tube lights are attached between the ribs on the ceiling.

Spar supermarket in Budapest by LAB5 architects

A pair of curved white beams guide the shopper through the aisles, while fruit and vegetables are displayed within rounded counters made from Corian - a solid surface material that creates a smooth finish.

Spar supermarket in Budapest by LAB5 architects

Rounded grey and white tills are positioned at the front of the store, which is located in Budapest's MOM Park shopping centre.

Photography is by Zsolt Batár.

Here is some more information from the architects:


MOM Park is a shopping mall located in a wealthy district of Budapest. When SPAR decided to open its supermarket there, they had the idea to build a flagship store, and have a unique design for it to achieve elevated experience of shopping. They invited architects and interior designers to submit design proposals in a non-open competition. LAB5 architects won because of the look and feel of a market space, with a friendly industrial atmosphere. Luckily later 90% of the original ideas could have been realised.

Spar supermarket in Budapest by LAB5 architects

Located in a shopping mall, this retail can draw mainly three kinds of costumers, so the layout is organised accordingly. One can be shopping very quickly even not entering across the gates. There is a "short route" for quick daily shopping, and a "long route" for weekend buyers. All the forms in the interior are inspired by this flow of costumers.

From the entrance the ceiling is attracting you to the back zone, and then shows different possible ways to go on. The block before cashiers doesn't have suspended ceiling, and it is just clear and organised.

Spar supermarket in Budapest by LAB5 architects

Due to the condition of the modest internal height, we wanted to gain the space above the suspended ceiling zone, so we didn't put a ceiling, unless it was really necessary, and also in a free-form way. Where we could we used solid white surface, and where we had to put additional elements (lights, sprinkler, etc.) we used optical ceiling.

Spar supermarket in Budapest by LAB5 architects

Where possible, shelves and counters are forming islands, just as if they were standing at a market.

Spar supermarket in Budapest by LAB5 architects

There are two zones where the ceiling converts into a 3d form by flowing down to the ground. At the bakery products warm feelings are strengthen. At the wine section, the lamellas of the ceiling are continuing down to the ground to form a space of a cellar, and to indicate at this point the quality and the culture of the product. Generally saying, as the ceiling is the element that can be seen from everywhere, it became one of the main elements in orientation and of impression.

Spar supermarket in Budapest by LAB5 architects

The Dutch word "Spar" meaning pinewood gave the idea of using "wood-like" materials at the ceiling or at the winery. It also helps to create a more cosy atmosphere in spite of many industrial elements. We chose acryl (corian) for the finishing of all rounded furniture, as they had to be white, shiny, clean, durable, and supporting the "fluid" effect.

Due to many contradictory specifications we couldn't apply concrete for the floor as we planned, but the single colour solution of grey tiling is perfect for the goal.

Spar supermarket in Budapest by LAB5 architects

Maybe because of the fact that we are architects and not interior designers originally, we were seeing this retail as being one part of the big shopping mall, so we used the colour brown of its public spaces, on many elements (floor, ceiling, rear of shelves, etc.), and no other colours (beside grey and white).

Supermarket with 2000 m2 of public zone.
Location: Piazza floor of MOM Park (EU - Hungary, 1123 Budapest, Alkotás utca 53.)
Competition: March 2013
Design: May 2013
Construction: June - September 2013

  • ada

    Chinese friends support you

  • Studio Ranguna

    Good work.

  • Chris MacDonald

    Agreed. I was going to say that my local Spar doesn’t quite look like that!