Seven-metre doors reveal a courtyard inside
TACHA_Design's Baan Yo Yen house

| 1 comment
 

Seven-metre high doors fold open to reveal a courtyard and tree at the centre of this house in Nonthaburi, Thailand, by local studio TACHA_Design (+ slideshow).

Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design

Built with a steel frame, concrete walls and timber cladding, Baan Yoo Yen is a modern two-storey residence that takes its cues from the old courtyard houses that are typically found in many Asian countries.

Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design

TACHA_Design placed the courtyard in the central section of the house and added a pair of folding glass doors in front to allow it open out to a narrow garden slotted between the building and the street.

Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design

Rooms on both floors overlook the courtyard and the large tree at its centre. There's also a skylight overhead to bring extra daylight into the space.

Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design

Using the Thai word for terrace, architects Waranyu Makarabhirom and Sonthad Srisang explain: "Chan connects people with people, links people with nature and joins people with their surroundings."

Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design

This layout also enables natural ventilation using the stack effect, drawing cool air in at the base and allowing warmer air to escape at the upper level.

Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design

The house's staircase is positioned behind the south-facing rear elevation, intended to act as a barrier against solar heat gain.

Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design

Living and dining rooms occupy the ground level, where they open out to the surroundings as well the central courtyard. A guest bedroom is also located on this floor, while the four main family bedrooms can be found on the storey above.

Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design

Photography is by BeerSingnoi.

Here's a project description from the architects:


Baan Yoo Yen

In relation to a lot of research especially interview with the owner, our design intent has been interpreted as a simple but powerful word in Thai 'Chan' (literally meaning terrace) However, 'Chan' back to history of Thailand is incredibly meaningful as connection. As stated, 'Chan' connects people with people (three generations living in the same house) 'Chan' links people with nature (friend of nature) 'Chan' joins people with their surroundings (internal space interact with adjacent neighbour while maintaining privacy.)

Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design

Space planning has been adapted from traditional Thai residential architecture. The advantages of the spirit of traditional Thai house are to be retained to suit modern lifestyle such as sustainable strategies - the stack effect to move hot air up and out of the home by drawing cool air in through the ground floor (centre of the house) – daylighting through a skylight in the middle of the house. This makes an indirect connection with environment.

Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design

In order to eliminate the heat gain from south, a main staircase in the back of the house acts as the heat barrier as well as the exterior enclosure using double wall system with insulation to prevent heat entering to the living space.

Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design

The lower floor holds living room; semi-open to the environment, dining room, kitchen and guest bedroom. Again, there is 'Chan' connecting each area altogether with big tree in the middle.

Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design

The upper floor holds four bedrooms linking by the upper 'Chan' and sensing top of tree movement. One of the key elements is the main steel seven-metre-high entry door connecting and dividing up internal and external spaces with proper natural ventilation and daylighting.

Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design

Architects: TA-CHA Design
Location: Nonthaburi, Thailand
Design Team: Waranyu Makarabhirom, Sonthad Srisang
Contractor: Thaweemongkol2000 (Main contractor), Pichan (Interior contractor)
Area: 450sq.m.
Year: 2013

Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design
Ground floor plan - click for larger image
Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design
First floor plan - click for larger image
Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design
Section one - click for larger image
Baan Yo Yen courtyard house in Thailand by TACHA_Design
Section two - click for larger image
  • sojourner

    Though the clash of styles between the two wings of the house is a little weird to me, I really dig the courtyard idea and the choice of materials. Very clean and fresh design for a house. Great job, guys!