Herzog & de Meuron wins contest
for Danish forest hospital

| 12 comments
 

News: Herzog & de Meuron has won a competition to design a hospital in a Danish forest, with plans for a building shaped like a four-leaf clover (+ slideshow).

New North Hospital by Herzog & de Meuron

Located north of Copenhagen in Hillerød, the New North Zealand Hospital is set to be Herzog & de Meuron's first building in Scandinavia and will be completed in collaboration with local firm Vilhelm Lauritzen Architects.

New North Hospital by Herzog & de Meuron

The building is conceived as a low-rise pavilion-like structure that never exceeds four storeys in height. A total of 24 medical departments will be housed inside and a large garden will be located on the roof.

New North Hospital by Herzog & de Meuron

Herzog & de Meuron says the structure will demonstrate that architectural ambition and functionality can be combined within a hospital.

"The choice of the jury is a seminal sign to architects and the entire health-care sector: low, flat hospital buildings can be better integrated in the city or the countryside than the high-rises structures that were often realised in the last decades," said the studio.

New North Hospital by Herzog & de Meuron

"The hospital organically reaches out into the wide landscape. Simultaneously its soft, flowing form binds the many components of the hospital. It is a low building that fosters exchange between staff and patients, and it has a human scale despite its very large size."

New North Hospital by Herzog & de Meuron

The building is scheduled to open in 2020, but could also facilitate an expansion in 2050.

New North Hospital by Herzog & de Meuron

"Herzog & de Meuron have designed a patient-centred hospital – a beautiful, healing and functional building that supports our patients' recovery in the best possible way," said hospital director Bente Ourø Rørth. "The hospital's great strength is its highly successful and fundamental fusion of form and function."

New North Hospital by Herzog & de Meuron

  • ej

    That’s nice but the circulation looks like a nightmare, especially for those less mobile.

    • Frogfisher

      I was thinking the same until I realised that the edges of the building are 1st-3rd floor. So there is a base with the court yard garden on top. So circulation will be like in all other hospitals.

      • lino

        In other hospitals, usually you don’t have to exit from the building passing through the garden to reach other areas of the building.

        I think what is nice in this project is just the idea of the green central courtyard, the rest is not so good. The design of the facades is quite bad.

        • Frogfisher

          I don’t think you need to in this scheme either. The garden is on the 1st floor covering what I assume is mostly corridors, canteens, waiting areas, wc’s and so on. With a few courtyards.

  • Paul O’ Brien

    I’m Irish and that isn’t a four-leaf clover. Saint Patrick will be very disappointed.

  • LM

    Innovation lives! Herzog & de Meuron triumphs once again. This will set a new standard for hospital typologies. Congratulations to the HEALTHCARE TEAM!

    • PdM

      Come on man, Facebook wasn’t enough? :)

  • Jim

    This hospital is to die for, if you forgive my unfortunate turn of phrase. You have to admit though, it’s almost worth getting sick for to stay here. Bravo Herzog, bravo!

  • JT

    An image from a patient ward/bed wouldn’t go a miss, seeing as that is really what hospitals are there for. Although, it does look like every effort has been made to ensure, at minimum, a view to greenery outside has ben ensured, which certainly beats a view of a concrete block!

  • YOulikeit

    Here, you can find more information about the projects in terms of drawings.

  • Михал Куница

    Well the building does look nice, but it would be an energy waste. The facade surface is maximised, with so much glass the heat loss would be tremendous. It’s northern Europe for god’s sake!

  • kosmos architects

    I wouldn’t actually mind being a bit sick in this hospital. The design is very humanistic and friendly!