Weathered steel sits alongside ageing brickwork
at Kew House by Piercy & Company

| 15 comments
 

Architecture studio Piercy & Company has slotted a family house behind a nineteenth-century stable facade in south-west London, creating a pair of rusted gable walls with a glazed stairwell in between (+ slideshow).

Kew House by Piercy & Company

Located within a conservation zone near Kew Gardens, the three-storey Kew House was designed by London studio Piercy & Company to respect the scale and massing of its historic surroundings, but also create a generous modern home for a family.

Kew House by Piercy & Company

To achieve this, the architect retained the ageing stable wall at the front of the property, then replicated its shape to create a pair of matching two-storey wings behind.

Kew House by Piercy & Company

Both of these were then clad with pre-weathered steel, providing a counterpoint to the old brickwork. In some places the steel covers the windows, but is speckled with irregular perforations that allow an exchange of light and views.

Kew House by Piercy & Company

"The deep orange tones of the weathering steel and the perforations within this skin echo the dappled light and autumnal palette of nearby Kew Gardens," said the architect in a statement.

Kew House by Piercy & Company

A glazed stairwell connects the two wings, framing an entrance patio at the front of the property and a secluded courtyard at the rear. There's also a large basement that spans the site to unite the wings on the lowest level.

Kew House by Piercy & Company

The interior layout was arranged according to how the family expected to use the space, which the architect says "ranged over imagining the children running about the house, summer dinners spilling outside and the balance of quiet nooks with social spaces, to pragmatic concerns like drying laundry and how to build a boat in the basement."

Kew House by Piercy & Company

Both wings contain living rooms on the ground floor and bedroom spaces upstairs. The kitchen and family dining room is located on the northern side, with a laundry room and pantry, while a lounge sits at the southern end and is sunken below ground by a metre.

Kew House by Piercy & Company

Referred to as "the snug", this room also features exposed brickwork, built-in oak-veneer cupboards and a narrow curving lightwell.

Kew House by Piercy & Company

"The [rooms] are intended to be informal but rich with incidental spaces, unexpected light and complex vertical volumes," said the architect.

Kew House by Piercy & Company

The large basement allowed the architects to establish an on-site joinery workshop during the build. This allowed the team to experiment with different construction techniques and put together bespoke panelling and furniture.

Kew House by Piercy & Company

The space now functions as a place where one of the residents, who works as an engineer, can focus on personal projects.

Kew House by Piercy & Company

Photography is by Jack Hobhouse.

Here's the project description from Piercy & Company:


Kew House

Set within the Kew Green Conservation Area of south-west London, the four bedroom family house is formed of two sculptural weathering steel volumes inserted behind a retained nineteenth century stable wall. The brief evolved through a series of conversations with clients Tim and Jo Lucas, which ranged over imagining the children running about the house, summer dinners spilling outside and the balance of quiet nooks with social spaces, to pragmatic concerns like drying laundry and how to build a boat in the basement. In response, Piercy&Company designed the house as a built diagram of the way the family wanted to use the spaces, with an internal landscape of alternative routes and levels connecting expressive spaces aimed at creating moments of delight for adults and children alike.

Kew House by Piercy & Company

First and foremost a family home, the spaces are intended to be informal but rich with incidental spaces, unexpected light and complex vertical volumes. The house is formed of a simple plan to make the most of the constrained site, reduce the building’s mass in the streetscape and respond to the living patterns of the family. Consisting of two rectangles; one slightly smaller, set back and sunken 1m lower, the wings each have living spaces on the ground floor and bedrooms above. Connecting the wings is a glass encased circulation link which allows light to pour into the house whilst providing breathing space between internal spaces.

Kew House by Piercy & Company

The two shells housing the main living and sleeping areas are formed of 4mm weathering steel, a hardworking combination of structure and facade. The weathering steel is maintenance free, essential for the enclosed site, and is softened by a patchwork of expressed welds and perforated panels. The deep orange tones of the weathering steel and the perforations within this skin echo the dappled light and autumnal palette of nearby Kew Gardens. Inside, oak veneer panelling and Dinesen flooring are the basis of a light, natural and refined palette of materials.

Kew House by Piercy & Company
Basement plan - click for larger image

A list of planning constraints – including a conservation area context, a change of use and no access on three sides – formed a backdrop to the project. To overcome these challenges Piercy & Company inserted the house behind a retained 19th century brick gable end and split the house into twin gabled forms in keeping with local massing. The natural patina of the weathering steel with its marks, stains and perforations giving the surfaces different characters depending on the exposure and orientation, anchor the form into its context and impart a sense of permanence.

Kew House by Piercy & Company
Ground floor plan - click for larger image

Kew House was an experimental build, driven by the architect's and client's shared interest in a kit-of-parts approach and the self-build possibilities emerging from digital fabrication. The weathering steel shells were prefabricated in Hull and then craned into place and welded together.

Kew House by Piercy & Company
First floor plan - click for larger image

CNC milling and the on-site joinery workshop were used to create bespoke panelling, furniture and cabinetwork that could be fitted by the client and a small team of architecture graduates, testing the theory that digital fabrication can reduce the distance between design and production. The implications of this technology for house building are manifold with bespoke fit-out on a budget becoming increasingly viable.

Kew House by Piercy & Company
Section - click for larger image

Client: Tim & Jo Lucas
Architect: Piercy & Company
Structural Engineer: Tim Lucas (Price & Myers)
M&E Engineer: Arup
Sustainability Consultant: Price & Myers
Key Sub-Contractors: Commercial Systems International (CSI), Estbury Basements, Sam Lucas

Kew House by Piercy & Company
Cambridge Road elevation - click for larger image
  • James Burt

    Love it. Need more pictures.

  • Alex

    Holy detail, Batman!

  • Tim Davey

    So nice I swore when I saw it.

  • cTheArchitect

    Right on the money with this one. Love it! Perforating metal screens is the “ish” right now! I can’t stop doing it in all my projects either, so I can’t really talk haha! Herzog & de Meuron “caixa forum” all the way baby!

  • mitate

    I can’t see a single pothole or repair in the road outside. This must be some sort of record (even in SW London). Great project as well. And looks well executed. What am I saying.

  • Alun

    Saw this at Open House last year. It really does feel enormous given its plot size. Amazing use of space. It will be interesting to see how this aesthetic dates.

  • cristine

    I’ve been to this house during the last Open House. Lovely spaces, lovely connections between spaces.

  • SteveLeo

    Is that a slide shown on the basement plan? Can’t seem to work out what it is.

    • nico

      It looks like a slide but then can’t see the upper part on the ground floor plan.

      • Paul Wild

        The slide was constructed by the on site team earlier this week. Shortly after the photo shoot. Access is from the glazed link, just outside the snug. You can see a small slot through the steel balustrade.

  • Concerned Citizen

    Looking at the kitchen, is the ceiling that low, or are the Brits that tall?

  • mac

    Hitting so many nice notes.

  • http://www.inalcotrends.com/ Inalco Ceramics

    Amazing project.

  • http://www.slemishdesignstudio.co.uk/ slemishdesignstudio

    Cracking looking build, love pretty much all of it. Well done to the architects involved and clients!

  • arch

    This house made me scuff my new shoes.