Concrete apartment by Airhouse Design Office
features display space for "precious clothes"

| 4 comments
 

Raw concrete surfaces dominate inside this stark apartment in Nagoya, Japan, that Japanese studio Airhouse Design Office has renovated for a fashion lover (+ slideshow).

Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions

Keiichi Kiriyama of Airhouse Design Office was asked to redesign the interior of the 40-year-old House in Jiyugaoka to suit the lifestyle of a resident who "has a passion for fashion and loves trying on clothes or displaying newly bought clothes".

Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions

The architect began by obliterating the original rectilinear layout, making way for a series of angular partitions that create irregularly shaped rooms. At the centre of these, he added a wide corridor that doubles up as a walk-in wardrobe.

Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions

"We thought it was a shame to completely hide away the precious clothes," explained Kiriyama. "The room functions as a passage as well as a display storage and a hide-away storage, and the space continuously changes depending on the situation or season."

Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions

Glass screens slides back and forth in front of the display spaces, allowing easy access to the ceiling-mounted metal rails. There is also a special closet for storing shoes and a mannequin for showing off complete outfits.

Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions

"I believe that the space becomes a place to change the client's mood whenever it is passed by," added the architect.

Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions

Walls, floors and ceilings throughout the apartment feature exposed concrete surfaces. In some places these are polished to create a smooth finish, but many are left in their original condition with smeared plaster and chipped edges.

Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions

"The concrete was a request from the clients," Kiriyama told Dezeen. "They love concrete, iron and glass."

Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions

The largest space in the apartment is an open-plan living room and kitchen with a small dining space on one side. It includes concrete worktops and low-hanging black pendant lamps.

Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions

A raised sleeping area sits on one side, concealed behind a high partition, while a wall of glazing opens out to a large balcony.

Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions

The architect added a separate bedroom at the other end of the corridor, as well as a bathroom where a shower and bath are both set into a bare concrete platform.

Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions

Photography is by Toshiyuki Yano.

Here's a project description from Keiichi Kiriyama:


House in Jiyugaoka

This project is a renovation of a 40-year-old reinforced concrete apartment. The spaces of the house were designed from a viewpoint of "storing clothes". It was said that the client has a passion for fashion and loves trying on clothes or displaying newly bought clothes. The client requested a large-sized closet space.

Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions

However, we thought it was a shame to completely hide away the precious clothes. Therefore, a large closet space, called a dress room, was made in the centre of the plan. The room functions as a passage as well as a display storage and a hide-away storage, and the space continuously changes depending on the situation or season.

Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions

By doing so, fashion blends into life, and I believe that the space becomes a place to change the client's mood whenever it is passed by. This renovation project was done by constructing spaces through re-examination of the conventional ideas of clothing storage.

Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions

Location: Nagoya city, Aichi
Principal Use: House
Structure: RC
Total Floor Area: 114.08 sqm

Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions
New floor plan - click for larger image
Bare concrete apartment by Airhouse Design Office presents its own fashion exhibitions
Original floor plan - click for larger image
  • HG

    It’s screaming out for some timber!

  • doqo

    I love massive concrete. But it can be better if they add some warm materials like wood or fabric.

  • philip

    Not enough balls for a concrete tub. Love the Mendes da Rocha chair though.

    • Nicklas

      Agree, does not fit at all with that tub. Should have been concrete for sure. Kitchen is nice though!