Miel Arquitectos and Studio P10 design Barcelona
apartment for "shared micro living"

| 5 comments
 

This Barcelona apartment renovated by local firms Miel Arquitectos and Studio P10 contains two micro live-work spaces either side of communal kitchen facilities (+ slideshow).

SAVLA46 by Miel Arquitectos and Studio P10

The brief given to Miel Arquitectos and Studio P10 was to create two separate units within a 65-square-metre apartment as "an experiment in shared micro living".



Each unit in the Salva46 apartment had to contain areas for sleep, work, relaxation and hygiene, while occupants shared a central kitchen, dining and living area.

SAVLA46 by Miel Arquitectos and Studio P10

Positioned at either end of the narrow space, both the units make use of existing windows for natural light, which is channeled into the central communal area through sliding translucent panels.

SAVLA46 by Miel Arquitectos and Studio P10

"During the day each inhabitant can enclose and secure their space without blocking the traverse of natural light," said Miel Arquitectos. "While during the night, both can isolate and cocoon the units by sliding the solid doors."

SAVLA46 by Miel Arquitectos and Studio P10

The rooms are equipped with a double bed, a desk, storage space and access to a balcony.

SAVLA46 by Miel Arquitectos and Studio P10

Raised platforms in both bedrooms utilise the 3.4-metre ceiling height, providing extra living spaces above the beds that are reached by wooden ladders.

SAVLA46 by Miel Arquitectos and Studio P10

These mezzanines are fronted with low shelves that create balustrades along the edges.

SAVLA46 by Miel Arquitectos and Studio P10

Bathrooms are open to the sleeping areas and feature traditional encaustic mosaic tiles used to create patterned floors in many Barcelona apartments.

SAVLA46 by Miel Arquitectos and Studio P10

In the communal space, a recycled kitchen is installed in one corner and a small dining table is located in another.

SAVLA46 by Miel Arquitectos and Studio P10

An island unit containing drawers and a wine rack is connected to the ceiling with wooden poles, which partially screen the eating area upon entry to the apartment.

SAVLA46 by Miel Arquitectos and Studio P10

Walls of exposed brickwork are painted white throughout, with wooden floors in the bedrooms chosen to echo the original ceiling beams.

SAVLA46 by Miel Arquitectos and Studio P10

"The clean modern lines of industrial parquet contrasts with the cracks and crevasses of the 19th century exposed brickwork," said the architects.

SAVLA46 by Miel Arquitectos and Studio P10

Other architects have also exposed original features when renovating apartments in the city. Sergi Pons uncovered stone walls and wooden beams in one project, and Laboratory for Architecture in Barcelona revealed barrel-vaulted brick ceilings in another.

SAVLA46 by Miel Arquitectos and Studio P10

Photography is by Asier Rua.

  • Romain_M

    No floor plan? Why?

  • villainesta

    Exactly! Looks interesting but I can’t figure out what’s going on. Plans would be great.

  • villainesta

    ArchDaily offers a VERY through documentation of this interesting project. It vaguely recalls the Rudolph Schindler residence he constructed in West Hollywood in 1923, which had living units pivoted around a communal kitchen.

  • MIEL ARQUITECTOS

    Hi, on our website you can find a little plan of the distribution: http://www.mielarquitectos.com/interior-projects/salva46-2/

    • Romain_M

      Thank you!