dzn_Kilico-Hair-salon-by-Makoto-Yamasguchi-1

kilico. hair salon by Makoto Yamaguchi

Japanese architect Makoto Yamaguchi has created a hair salon in the basement of a Tokyo building, showcasing the patchwork of alterations made by previous occupants of the space.

Called kilico., the project involved patching the floor to make it flat and coating the various textures of the walls with white paint.

White furniture, lighting and mirrors were then added.

Photographs are by Ken'ichi Suzuki.

Here's some more information from the architect:


kilico.

Located in Daikanyama, one of Tokyo's trendiest areas, 'kilico.' is a hair salon housed in an attractive space in the basement of a commercial building with a skylight built in 1983 that has seen many prior tenants.

When we first went to view the site, it was in an extremely stripped-down state.

Even though the interior layout had basically remained the same, there were many traces left behind by previous occupants on the floor and walls - a flat mortar wall next to an unfinished concrete block wall, and a whole host of dents and depressions of various sizes in the coarse concrete floor.

We decided to leave these textural details intact and incorporate them into the design for the new salon, so we painted the walls over in white and filled the depressions of various sizes with mortar.

Looking at the white wall that extends downwards from the ceiling until the floor, for example, you can see an entire gradient of different textures.

The surface of a concrete block gradually changes into a surface riddled with holes that probably appeared when it was dismantled, which then segues into a panel with a completely flat and even finish, ending up as a fairly flat surface at the very bottom.

After we had filled the depressions in the floor with mortar in order to make it flat, a map-like pattern emerged - what we call a "time map".

The design of 'kilico.' is based on these vestiges of past "time" - traces of previous incarnations of this building that have been given a new lease of life.

Click for larger image


See also:

.

Lodge by
Suppose Design Office
Bastogne by
adn Architectures
Boa Hairdressers Salon by Claudia Meier