dzn_Bastogne-house-by-adn-architecture-15

Bastogne by ADN Architectures

ADN architects of Belgium have completed the refurbishment of a house in La Roche-en-Ardenne, Belgium, painting both the new plaster and original shale walls in white to exaggerate the different textures.

Called Bastogne, the house utilises large white curtains to separate rooms and features exposed black cables hanging from the ceiling.

The kitchen and bathroom contain black blinds and polished-concrete work surfaces.

Here is some more information from the architects:

--

To achieve a tension and duality between the existing situation and the foreseen intervention, the atmosphere is deliberately oriented towards streamlining, with a work on raw materials and an abstraction of spaces through the colour white.

One of the envisioned goals of the design is to highlight the “materiality” of the two shale dividing walls, the fitting and lime mortar grouting of which attest the history of the building.

The appearance of shale, the building’s main raw material, is made abstract behind the white paint coating.

The intent is to emphasize the rough feel of the texture, as opposed to the smoothness of the plastering, the concrete and the floors.

Program: Refurbishment of a traditional house
Client: Private
Location: La Roche-en-Ardenne, Belgium
Principal architects: adn Architectures
Project team: David Henquinet, Nicolas Iacobellis, Didier Vander Heyden
Floor area: 140 m2
Start of planning: 2007
Completion: 12/2009
Cost: 100.000 €