BLC Headquarters by Atelier Hapsitus | Dezeen

Search results:

BLC Landmark by Hapsitus Architects

BLC Headquarters by Atelier Hapsitus

Lebanon architects Atelier Hapsitus's proposed design for the new headquarters of the BLC bank in Beirut would cantilever over the existing building.

BLC Landmark by Hapsitus Architects

The existing BLC headquarters would be renovated and connect with the new building at basement level.

BLC Landmark by Hapsitus Architects

The gateway form of the new BLC headquarters would allow the existing building to retain its views and also eventually be removed.

BLC Landmark by Hapsitus Architects

The new building is supported on columns at first-storey level to leave plenty of civic space underneath.

BLC Landmark by Hapsitus Architects

The design is one of two schemes shortlisted for a final competition to be decided in two months.

Here's some more from the architects:


Selected as co-finalist

The project consists of the creation of a landmark for the city of Beirut, extending the existing building without destroying it. We created a project whereupon the new structure shares the corner with the existing building and cantilevers above it.

BLC Landmark by Hapsitus Architects

The presence of the existing building at the corner of the site was an enigma to us. It had the key position on the site, although it was not necessarily the most appropriate image for the BLC new headquarters.

BLC Landmark by Hapsitus Architects

Above: The existing BLC building

In order to resolve this issue, we created a project whereupon the new structure shares the corner with the existing building and cantilevers above it. In this way, the different expressions of old and new become complementary, working together in symbiosis.

BLC Landmark by Hapsitus Architects

Our proposal for the BLC headquarters strives to reflect the history of the bank and project its future with a design strategy that responds intuitively to the site. Like the new administration of BLC, we have chosen to adopt the existing structure, streamline it, correct its dysfunctional aspects, and celebrate it as the departure point for a dynamic, sophisticated and unique composition growing around and above it.

BLC Landmark by Hapsitus Architects

We believe that BLC Bank is best represented by a project that opens itself visually to the urban fabric with alluring spaces and landscape, rather than the hermetic and alienating facades that often characterize large corporations. The streetscape we have conceived gives the image of a bank which is progressive, has a civil consciousness and offers a quality environment to clients and employees alike.

BLC Landmark by Hapsitus Architects

The design of the project is an unselfconscious gesture shaped by the site itself and the needs of the project. We toyed with forms and ideas until an intuitive, almost spontaneous shape imposed itself; a process which gives the design an edge of unconventionality.

BLC Landmark by Hapsitus Architects

The total project is an arresting visible landmark that thrusts the bank headquarters into the 21st century in all ways possible. It is innovative in design, in its integration of the existing building, in the way it addresses the site, in its use of sustainability, in forward-thinking social facilities, and in its bold structural solution which makes the design possible.

BLC Landmark by Hapsitus Architects

Click above for larger image

Consultants:

ARUP London for structural studies.
ZEF London for sustainability and low energy studies.


See also:

.

China Central Television
Headquarters by OMA
Alpha Project by
Xavier Vilalta Studio
All our stories
about skyscrapers