House in the Landscape's walls are covered with rock-filled cages

House in the Landscape by Kropka Studio features walls built from rock-filled cages

The walls of this house in Poland by Kropka Studio are covered in gabion baskets filled with the same local limestone used to build nearby castles and churches (+ slideshow).

House in the Landscape by Kropka Studio

Kraków-based Kropka Studio designed the property for a family of four, who asked for enough space to host large gatherings at a plot near the city of Zawiercie, on the edge of the protected Eagles' Nest Landscape Park.

House in the Landscape by Kropka Studio

The site is within a region known as Polish Jura, where the hilly landscape of limestone rocks, cliffs and valleys have influenced the appearance of vernacular architecture, including churches, castles and farm buildings.

House in the Landscape by Kropka Studio

Gabions filled with loose rocks or soil are more typically used as stabilisation to prevent erosion and for other engineering applications, but in this case they form a decorative layer surrounding the house.

House in the Landscape by Kropka Studio

"Gabion cages were used as an outer cladding to reflect local building tradition in a modern way," architect Gosia Łapaj told Dezeen. "They provide a type of camouflage net which covers the bright, spacious interior."

House in the Landscape by Kropka Studio

The cages are stacked on top of each other and fixed to the house's structural walls, providing a cost-effective and durable cladding that utilises a locally available material.

House in the Landscape by Kropka Studio

Traditional building styles and planning restrictions also influenced the shape of the house, including the requirement to include a pitched roof, which has been covered with titanium zinc sheets.

House in the Landscape by Kropka Studio

The main volume of the property is connected to a lower flat-roofed garage by a walkway made from timber battens, which provides some shade while allowing light to penetrate.

House in the Landscape by Kropka Studio

Wooden boards were also used to clad a bedroom unit that projects into the garden and a triangular bay that sticks out next to the kitchen area.

House in the Landscape by Kropka Studio

The wood-lined walkway leads to an entrance corridor that opens into a double-height living space with a ceiling that follows the shape of the pitched roof.

House in the Landscape by Kropka Studio

A staircase near the entrance was constructed from steel, with oak treads that cantilever from the frame to give it a visually light appearance.

House in the Landscape by Kropka Studio

The main living area is filled with daylight via large glass doors. These slide open to connect the space with a wooden deck projecting out into the garden.

House in the Landscape by Kropka Studio

The bedroom wing forms the shorter section of the L-shaped plan and has its own small deck, as well as an en-suite bathroom featuring wooden surfaces similar to those found on the exterior.

House in the Landscape by Kropka Studio

A mezzanine at the top of the stairs provides access to two bedrooms and a bathroom housed in a unit that extends the full-height of the house, with storage for the kitchen built in on the ground floor and tables made by 5mm.Studio.

House in the Landscape by Kropka Studio

Photography is by Maciej Lulko.

House in the Landscape by Kropka Studio
Ground floor plan – click for larger image
House in the Landscape by Kropka Studio
First floor plan – click for larger image
House in the Landscape by Kropka Studio
Long section – click for larger image
House in the Landscape by Kropka Studio
Cross section – click for larger image