Red-brick boiler room converted into tiny guesthouse

Red-brick boiler room converted into tiny guesthouse by Azevedo Design

San Francisco studio Azevedo Design has squeezed a small guesthouse featuring a glass mezzanine floor into the old red-brick boiler house of a converted laundry.

Brick House in San Francisco by Azevedo Design

Azevedo Design has managed to cram a living room, kitchen and an en-suite bedroom inside the 1916-built boiler room that adjoins a timber-framed laundry building in San Francisco – despite it having a footprint of just 2.5 by 3.5 metres.

Both buildings form part of a private residence. The larger building had recently been converted into a wood and metal workshop, while the smaller block, known as Brick House, was renovated as a guesthouse.

Brick House in San Francisco by Azevedo Design

The original red brickwork was left exposed on the exterior and interior walls, while original wooden roof beams were used to support a new loft-level bedroom.

Brick House in San Francisco by Azevedo Design

Studio founder Christi Azevedo added the glass mezzanine between the ground-floor living space and upper-level bedroom – a move she said was "imperative with the small size of building".

"It really takes advantage of volume as opposed to just square-footage," she told Dezeen. "It gives the kitchen a sense of its own space and is a buffering level en route to the bed loft."

Brick House in San Francisco by Azevedo Design

The kitchen features a custom-built dining table and cabinets made from sanded acrylic, as well as a stainless-steel worktop that slots onto the lower rungs of a ladder-like metal staircase.

Brick House in San Francisco by Azevedo Design

A sofa with a steel frame and wrinkled waxed-canvas coverings stands at the foot of the stairs. The crumpled material gives the furniture a rustic appearance, designed to fit with the historic setting.

The metal steps ascend from the living area to the glass landing. A sleeping platform with a queen-size double mattress sits off to the right, surrounded by walnut and ply casework.

Brick House in San Francisco by Azevedo Design

Storage is concealed behind hinged headboards, while bookshelves with built-in reading lamps are mounted onto the wall above the bed.

A carpeted hallway forms a dressing area with an integrated walnut wardrobe and drawers across the landing. The space leads onto a one-square-metre wet room with wall mounted toilet, a custom-made stainless steel medicine cabinet and a small sink.

Brick House in San Francisco by Azevedo Design

Photography is by Cesar Rubio.