Pezo von Ellrichshausen reveals top-heavy house by a lagoon

Pezo von Ellrichshausen's Casa Guna is a top-heavy house beside a lagoon

Described by architects Mauricio Pezo and Sofia von Ellrichshausen as a "monolithic prism of concrete", this top-heavy house nestles into the hillside beside a Chilean lagoon (+ slideshow).

Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen

The two-storey Casa Guna was designed by Pezo von Ellrichshausen for a rural site in San Pedro de la Paz, central Chile, where it sits between the lagoon and a wood of eucalyptus trees.

Aiming to put most of the house's living spaces on one level, the architects designed a bulky concrete building where a compact lower level supports a much larger upper storey, with rooms that open out to a central courtyard.

Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen

"Overlooking the landscape, a monolithic prism of concrete attempts to articulate the contradictions of the topography with a square top floor measuring 20 metres on each side balanced on top of a compact bottom floor measuring 8.5 metres on each side," explained the duo, who also used concrete to build their own house and studio.

Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen

The roof of the lower storey becomes the courtyard for the upper level, meaning none of the house's rooms sit on top of one another.

The northern corner of the lower level has also been cut back, creating a stepped route down from the courtyard to the lagoon.

Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen

Wooden formwork was used during the concrete casting to give the walls of the building a coarse stripy texture and a dark patina.

"As in Matila Ghyka's description of a landscape as a 'crystallisation of a conflict of forces', the entire structure is a stony mass in apparent repose," added the architects, referencing the work of a Romanian novelist.

Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen

A grid of four rooms on the lower level house the most day-to-day activities. They include a utility room and a family dining area.

Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen

A spiral staircase at the southern end of the plan leads up to the floor above, although the addition of glass doors at several points around the building allows residents to also move between rooms and floors via the courtyard and patios.

Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen

Rooms on this upper level are arranged in a loop, connected by a corridor that runs around the perimeter of the courtyard.

"This upper floor, a dogmatic piano nobile that compensates for the inconvenience of the diagonally set natural terrain slope, is based on a grid of four modules per side," said Pezo and Von Ellrichshausen.

Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen

All rooms open out to the exterior, and middle rooms also feature windows facing the courtyard.

Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen

Every room in the house features a square skylight in the centre of its ceiling. Some also include glazed sections of floor, helping to bring in daylight from all directions.

Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen

Photography is by Pezo von Ellrichshausen.


Project credits:

Client: Pablo Vasquez, Maria Paz Calderon
Architects: Mauricio Pezo, Sofia von Ellrichshausen
Collaborators: Diogo Porto, Joao Quintela, Lena Johansen, Cecilia Madero
Builder: Pablo Vasquez
Structure: Luis Mendieta
Building services: Marcelo Valenzuela, Carlos Martinez, Miguel Bonifetti

Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen
Axonometric diagram – click for larger image
Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen
Site plan – click for larger image
Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen
Lower level floor plan – click for larger image
Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen
Upper level floor plan – click for larger image
Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen
Roof plan – click for larger image
Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen
Section one – click for larger image
Casa Guna by Pezo von Ellrichshausen
Section two – click for larger image