Norwegian lodge's V-shaped plan follows mountainous terrain

Search results:

Mountain lodge by Reiulf Ramstad Architects has a V-shaped footprint that follows the terrain

This pine-clad cabin by Reiulf Ramstad Architects has two glazed gables that frame views of the Norwegian landscape and a V-shaped plan that follows the slope of the mountainous terrain (+ slideshow).

V-lodge by Reiulf Ramstad Architects

Surrounded by cross-country ski tracks and hiking tracks, the 120-square-metre building is situated in the mountains above a village named Ål in Buskerud county, and is home to a family of five.

Oslo-based Reiulf Ramstad Architects named the building V Lodge, in reference to its two-wing layout that separates social areas from bedrooms.

V-lodge by Reiulf Ramstad Architects

The plan was organised to suit the natural topography of the site. The wing housing a combined living and dining area sits on the crest of the hill, while the bedrooms and a playroom occupy a sloping volume that projects its glazed gable down the hillside.

V-lodge by Reiulf Ramstad Architects

"The cabin is gently placed on the slight slope of the site, where the volume creates small microclimate zones with beneficial sun conditions for outdoor activities and easy access from the interior," explained the architects, whose past projects include a wooden chapel with a grand spire and a jagged glass cafe.

V-lodge by Reiulf Ramstad Architects

"Its form reinterprets local and national building traditions, with materials that match and complement the montane birch forest and quality of light," they added.

V-lodge by Reiulf Ramstad Architects

The exterior is clad in pre-patinated pine designed to integrate the building with its surroundings, while inside the spaces are lined with with untreated plywood sheets.

V-lodge by Reiulf Ramstad Architects

A combined kitchen counter and fireplace with integrated log storage was cast from concrete, and this sits in the centre of the living space. A black metal flue rises through the top of the concrete hood and into the sloping timber ceiling.

V-lodge by Reiulf Ramstad Architects

"Simplicity and restraint characterise the lodge in its form, program and materials," said the architects.

V-lodge by Reiulf Ramstad Architects

"Its form reinterprets local and national building traditions, with materials that match and complement the montane birch forest and quality of light."

V-lodge by Reiulf Ramstad Architects

One of the glazed gable walls sits at the lounge end of the open-plan living space. A soft seating area occupies a wall recess on one side of this glazing, creating a quiet hideaway that residents use for "relaxation and contemplation".

V-lodge by Reiulf Ramstad Architects

Behind the kitchen, a timber partition in the crevice of the V slices the building in half. In the second volume, three bedrooms, bathrooms and a playroom are distributed across stepped levels that descend with the terrain.

V-lodge by Reiulf Ramstad Architects

At the end of the corridor, the playroom sits behind the second glazed gable.

V-lodge by Reiulf Ramstad Architects

Photography by Reiulf Ramstad Arkitekter.

V-lodge by Reiulf Ramstad Architects
Plan – click for larger image
V-lodge by Reiulf Ramstad Architects
Section one – click for larger image
V-lodge by Reiulf Ramstad Architects
Section two – click for larger image