House in La Rufina has slabs of concrete sunshades

House in La Rufina is a raw concrete residence elevated above the Argentinian landscape

Slabs of concrete create sunshades that look like open shutters for the windows of this house in Argentina, designed by architect duo Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia (+ slideshow).

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia

Suspended over a steeply sloping hillside in La Calera, a lakeside town approximately 35 kilometres west of Córdoba, the single-storey house was designed to suit the varying topography of its site and the hot Argentinian summers.

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia

Unable to find a level ground surface, local architects Carlos Viale and Beviglia considered excavating part of the site but were worried about damaging the scenic landscape. They instead chose to float the house above the ground so that it can only be accessed via staircases.

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia

"We appealed to Le Corbusier's idea of lifting the whole volume across the topography, letting the mountain run beneath, and obtaining the flat necessary space artificially through the performance of two slabs – roof and floor – both supported by concrete columns," explained the pair.

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia

"This option generated a more integrated and respectful relation with the hill, establishing a true dialogue between the location and the architectural volume," they added.

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia

Named House in La Rufina, the residence was also adapted to suit the local climate, where temperates typically vary between 18 degrees celsius in winter up to at least 30 in summer.

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia

Chunky slabs of concrete project out beside each of the windows to offer some relief from the sun. Most are positioned at 90 degrees to the walls, but one juts out at an angle to create the illusion that it is a moveable shutter.

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia

"They generate a series of successive shadows that reduce the solar radiation, making it workable to have big surfaces of glass," said the architects.

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia

A total of 10 curved concrete columns lift the structure off the ground – contrasting with what is otherwise an almost entirely rectilinear structure. This is emphasised by overhanging roof planes and several projecting walls.

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia

The main entrance is a straight staircase that leads up into an open-plan living and dining space.

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia

This room can also be accessed from the rear of the house, via a curved concrete pathway that includes a staircase and a ramp.

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia

Three bedrooms run along the front side of the building, where they benefit from the best views, while the kitchen and bathrooms are tucked away at the back.

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia

The raw concrete of the building's exterior continues inside but is contrasted against dark wood finishes for doors, window frames and kitchen worktops.

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia

A cement-based coating was used for the flooring to give it a pale off-white tone.

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia

Underneath the house is a sheltered parking space and an area for laundry.

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia

Photography is by Gonzalo Viramonte.


Project credits:

Architects: Santiago Carlos Viale, Daniella Beviglia
Team: Ana Laura Aquilante, Sofia Ariño, Sebastían Mantese, Damian Durando, Martín Mora, Gabriela Kozameh, Julieta Astorica, Paula Ducant, Milagros Viale
Structure: German Sarboraria
Air conditioning: Ingeniería Global

House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia
Ground floor plan – click for larger image
House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia
Second floor plan – click for larger image
House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia
Section one – click for larger image
House in La Rufina by Santiago Carlos Viale and Daniella Beviglia
Section two – click for larger image