MM++ Architects replaces the old walls of a Vietnam house

Search results:

MM++ Architects replaces the old walls of a Vietnam house with red bricks and pivoting glass

Vietnamese studio MM++ Architects stripped a house back to its concrete frame to create this pared-back open-plan villa featuring red brick walls, pivoting glass doors and leafy gardens (+ slideshow).

Thao Dien House by MM+

The renovation works were carried out to an old villa located in one of Ho Chi Minh City's eastern suburbs – an area of the city framed by the twisting path of the Saigon River.

Thao-Dien-House-by-MM_dezeen_sqb

The original dwelling was built in a faux-Art Deco style that the investor client wanted to strip away and replace with a more contemporary and open-plan home.

Thao Dien House by MM+

By retaining the original concrete structure instead of demolishing and starting over, MM++ Architects was able to save approximately 30 per cent of the typical construction cost.

Thao Dien House by MM+

The team then inserted sections of orangey-red brickwork and black-framed glazing to create the walls of the new residence.

Thao Dien House by MM+

"This project is a about a “heavy” renovation of a bad art deco villa into a new contemporary unit using existing columns and slabs but reshaping and totally renewing the layout," explained studio co-founders Michael Charruault and My An Pham Thi.

Thao Dien House by MM+

"These including design elements like customised steel frame windows on pivot, and recycled bricks walls," they added.

Thao Dien House by MM+

Concrete lintels and porches protrude over the gridded and glazed openings, which can be further protected against the elements by slatted timber shutters.

Thao Dien House by MM+

Two slatted walls surround an upper-floor balcony and provide privacy for the bedrooms behind.

Thao Dien House by MM+

Inside the house, trenches in the stone floor of the ground-level living space have been planted with small trees.

Thao Dien House by MM+

Three sides of the open-plan living space open to the garden. Glazed doors pivot from the centre of one wall onto a decked platform by a swimming pool.

Thao Dien House by MM+

A staircase runs up one side of the now open-plan space, providing access to the four first-floor bedrooms.

Thao Dien House by MM+

Photography is by Hiroyuki Oki.


Project credits:

Architects: MM++ architects / MIMYA .co
Project Architects: My An Pham Thi, Michael Charruault
Construction team: Cuong Lam Quoc, Triet Le Huu

Thao Dien House by MM+
Ground floor plan – click for larger image
Thao Dien House by MM+
First floor plan – click for larger image