Lukstudio suspends metal wires to look like drying noodles

Lukstudio suspends metal wires to look like drying noodles at Chinese restaurant

Shanghai-based Lukstudio has reinterpreted a traditional Chinese food drying rack with a metal grid structure and hanging wires for a noodle bar in Changsha (+ slideshow).

The Noodle Rack by Lukstudio

The Noodle Rack is situated on an outdoor shopping promenade near the Xiangjiang River in the capital city of Hunan Province.

The Noodle Rack by Lukstudio

Lukstudio's intention was to create "journey of discovery" in the 50-square-metre space as a response to client LongXiaoBao's brief to "change people's expectations of a noodle joint."

The Noodle Rack by Lukstudio

"We aimed to create a subdued storefront with a hidden surprise in the interiors," studio founder Christina Luk told Dezeen.

The Noodle Rack by Lukstudio

A series of reflective metal wires are suspended from the high ceiling of the dining area. In between these loops, lighting hangs at varying levels – to create the feeling of dining under a noodle rack.

The Noodle Rack by Lukstudio

The original walls are stripped down to the structural blocks and a rack-like metal grid structure sits in front, acting as a see-through box enclosing the dining area.

The structure also supports wooden display boxes, which are inserted at different points and showcase carefully selected porcelains.

The Noodle Rack by Lukstudio

"Metal wires are used to mimic the noodles because they are light and easy to shape," Luk told Dezeen. "Their reflective quality also adds to the ambient lighting with a feminine touch. They form a soft and precious volume that contrasts visually with the rigid and raw metal frames."

The Noodle Rack by Lukstudio

Lukstudio has defined two separate spaces – one for ordering and another as an inner dining area – with different shades of ceramic flooring.

The Noodle Rack by Lukstudio

"As the project evolved and the programmes developed, we became more convinced with separating the restaurant into two zones for a better spatial narrative," said Luk. "While the ordering area is a quieter prelude, the dining area is where the lighting feature reveals itself."

The Noodle Rack by Lukstudio

Together with blackened solid wood panels, the ordering desk is lined with bamboo-cast concrete that also clads the exterior. "Bamboo was chosen for its Asian elegance," Luk told Dezeen.

The Noodle Rack by Lukstudio

The rack extends out past the facade, creating a large opening like the hole-in-the-wall of kitsch takeaway eateries. Rusted steel panels frame the main entrance.

The Noodle Rack by Lukstudio

Other noodle bar projects include an eatery with dining areas inside slatted timber boxes and an exclusively ash interior that looks like it is made from balsa wood.

Photography is by Peter Dixie.


Project credits:

Project team: Christina Luk, Alba Beroiz Blazquez, Cai Jin Hong and Pao Yee Lim

The Noodle Rack by Lukstudio
Floor plan – click for larger image
The Noodle Rack by Lukstudio
Section – click for larger image