Berger & Berger uses white concrete and marble to create muted interiors for Collection Lambert

Architecture studio Berger & Berger has added three new structures to a pair of 18th-century French mansions, creating a larger exhibition space for the collection of gallerist Yvon Lambert (+ slideshow).

Collection Lambert by Berger and Berger

Yvon Lambert first started amassing his contemporary art collection in the 1960s, and it includes works by artists including Cy Twombly and Donald Judd. He originally had a gallery in Paris, but relocated to southern French town Avignon in 2000.

Collection Lambert by Berger and Berger

Twelve years later, Lambert donated the entire collection to the state, but it had already grown too large for its original space in the Hôtel de Caumont. So, after a competition, Berger & Berger was tasked with renovating both this mansion and its neighbour, the Hôtel de Montfaucon.

Collection Lambert by Berger and Berger

To connect the two buildings, the Paris-based studio designed a trio of new windowless structures. The aim was to create exhibition spaces that combines both traditional and contemporary styles of architecture.

"The Lambert Collection's new museum highlights the coherence and advantages of two private mansions," explained Berger & Berger, which is led by architect Cyrille Berger and his artist brother Laurent.

Collection Lambert by Berger and Berger

"The project joined geometric spaces and varying atmospheres," added the studio. "The ensemble includes spacious galleries infused with natural light from the historical architecture and artificially lit abstract galleries that correspond more to the 'white cube' of big modern museums."

Collection Lambert by Berger and Berger

The first of the three extensions is an atrium that joins the two facades. This structure was built from white concrete – the same material used to clad extensions to a fine arts museum in Spain. It also boasts walls of polished white marble aggregate and white terrazzo flooring.

Collection Lambert by Berger and Berger

A white concrete staircase spirals up through its centre, framed by a four-metre-wide oculus in the ceiling above. As there are no windows, sunlight filters down exclusively from above, while fluorescent tubes create additional rings of light.

Collection Lambert by Berger and Berger

"The atrium acts as a pivot between the two mansions so as to join them together," said Berger & Berger.

Collection Lambert by Berger and Berger

"White is not the sign of an architectural style here, more the objective, physical quality for reflecting light," it added. "This neutral architecture, using simple geometric shapes, makes the museum a 'mineral setting' defined by its reflective levels."

Collection Lambert by Berger and Berger

With a similarly neutral palette, the other two extensions are tucked away towards the back of the site. The first runs between the two original buildings, framing a pair of sculpture courtyards, while the second creates a space dedicated to the display of taller artworks.

Collection Lambert by Berger and Berger

This 5.5-metre-high space features a coffered ceiling that creates a grid of square skylights. "Direct natural light cannot reach the floor or the walls in this room thus protecting the works on display," said the studio.

Collection Lambert by Berger and Berger

It is also possible to draw shutters across these glass elements, throwing the room into complete darkness.

In the former Hôtel de Montfaucon, the designers were able to create a large new exhibition space. This L-shaped space occupies the building's first floor, providing approximately 400 square metres of space. It leads through to the gallery in the block next door.

Collection Lambert by Berger and Berger

Additional exhibition spaces were created in three large basement rooms, now used to present light-sensitive material such as sketches and photographs. An auditorium is also located on this level, providing a venue for lectures and film screenings.

Collection Lambert by Berger and Berger

The Collection Lambert en Avignon reopens to the public on 20 December 2015 with a large exhibition dedicated to Andres Serrano. The facility now has over 6,000 square metres of floor space – twice as much as before.

Collection Lambert by Berger and Berger
Site plan – click for larger image
Collection Lambert by Berger and Berger
Basement plan – click for larger image
Collection Lambert by Berger and Berger
Ground floor plan – click for larger image
Collection Lambert by Berger and Berger
First floor plan – click for larger image
Collection Lambert by Berger and Berger
Second floor plan – click for larger image
Collection Lambert by Berger and Berger
Cross section – click for larger image
Collection Lambert by Berger and Berger
Long section – click for larger image