Kaan Architecten completes new Supreme Court of the Netherlands

Kaan Architecten completes new Supreme Court of the Netherlands

Six bronze statues mark the entrance to Kaan Architecten's new Supreme Court of the Netherlands, which features a facade of green glass louvres and an interior dominated by marble (+ slideshow).

supreme-court-the-hague-kaan-fernando-guerra_dezeen_936_0

Set to open in The Hague later this month, the building houses one of the most important courts in the country, established in 1838 to provide exclusive final jurisdiction over the state's civil and criminal matters.

supreme-court-the-hague-kaan-fernando-guerra_dezeen_936_4

Kaan Architecten has accommodated this within a rectilinear seven-storey replacement for the previous building, combining materials that are traditionally seen as luxurious – stone, marble and oak – with an assortment of contemporary details and finishes.

supreme-court-the-hague-kaan-fernando-guerra_dezeen_936_3

"The role of the court is to institutionalise justice," explained studio co-founder and namesake Kees Kaan during a tour of the building. "We asked ourselves, is it possible for contemporary architecture to achieve this?"

supreme-court-the-hague-kaan-fernando-guerra_dezeen_936_5

One gesture towards this aim is the addition of the six statues, all of legal scholars, which were originally stationed outside the old Supreme Court. Before, they had lined up with doors, but now they indicate the position of the main 400-seat courtroom.

supreme-court-the-hague-kaan-fernando-guerra_dezeen_936_9

Each statue is a pale green hue, as a result of the oxidised copper. Kaan matched this with the green glass louvres, which span the entire street-facing facade.

supreme-court-the-hague-kaan-fernando-guerra_dezeen_936_10

"The statues in front of the building put the dot on the i," Kaan told Dezeen. "The moment they were placed, the whole building changed."

The Rotterdam-based firm originally won a competition to design the courthouse, although the brief didn't leave much room for imagination. The exact size of the structure was already set, even the set-back on the upper level.

supreme-court-the-hague-kaan-fernando-guerra_dezeen_936_14

The most important decision involved the layout of the interior programme. Kaan's approach was to situate all of the public spaces on the ground floor, then create three separate blocks upstairs for the different offices.

supreme-court-the-hague-kaan-fernando-guerra_dezeen_936_13

The Council's office is at one end and the Prosecutor General's office is at the other, leaving space in the middle for both the court president and communal facilities, including the restaurant and the library.

"Basically, the building is like a box with other boxes inside," added Kaan.

supreme-court-the-hague-kaan-fernando-guerra_dezeen_936_12

Marble finishes was used throughout the interior. In both the main courtroom and the smaller 80-seat court, brown-veined onyx-marble – also known as alabaster – provides a translucent backdrop.

supreme-court-the-hague-kaan-fernando-guerra_dezeen_936_18

Other types of marble were applied to each of the offices: a vertically striped Marmara Equator for the council, and a more simple Skyline marble for the Prosecutor General.

supreme-court-the-hague-kaan-fernando-guerra_dezeen_936_16

Both of these spaces are arranged around atriums. The marble forms floors, walls and balustrades, which Kaan designed to be "low and wide, rather than long and thin" to make the spaces feel as open as possible.

The team previously trialled these types of balustrades in the Erasmus Medical Center in Rotterdam, and Kaan is keen to add them to future buildings too.

Supreme Court in The Hague by Kaan

The double-height entrance hall is framed by pale grey limestone with a matt finish, described by the design team as a "velvety texture". This space also features a new artwork by Dutch painter Helen Verhoeven.

Supreme Court in The Hague by Kaan

The library is a two-level space, with windows in the corners and a map covering one wall, while the restaurant features oak flooring and joinery.

The Supreme Court of the Netherlands officially opens on 23 April.

Supreme Court in The Hague by Kaan

Kaan Architecten was founded by Kaan with partners Vincent Panhuysen and Dikkie Scipio in 2014, following the closure of the architect's previous firm Claus en Kaan Architecten.

Past projects by this studio include the Dutch Embassy in Maputo, Mozambique and the Netherlands Forensic Institute, also in The Hague.

Photography is by Fernando Guerra.


Project credits:

Architect: Kaan Architecten – Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
Design team: Allard Assies, Luca Baialardo, Christophe Banderier, Bas Barendse, Dennis Bruijn, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Marten Dashorst, Luuk Dietz, Willemijn van Donselaar, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Michael Geensen, Cristina Gonzalo Cuairán, Joost Harteveld, Walter Hoogerwerf, Michiel van der Horst, Marlon Jonkers, Jan Teunis ten Kate, Marco Lanna, Giuseppe Mazzaglia, Ana Rivero Esteban, Joeri Spijkers, Koen van Tienen, Noëmi Vos
Contractor: Consortium Poort van Den Haag: BAM PPP BV, PGGM, BAM Bouw en Techniek BV, ISS Nederland BV and Kaan Architecten
Structural engineering: Arup Nederland
Electrical engineering: BAM Bouw en Techniek
Mechanical engineering: Arup Nederland
Site supervision: Kaan Architecten, BAM Bouw en Techniek
Constructor mechanical + electrical installations: BAM Bouw en Techniek Fire, comfort, acoustics, security: DGMR
Spatial acoustics: Level Acoustics
Building control: CBB
Parking advisor: Wim van Vlierden