Cluster of gabled blocks form forest holiday home by Studio Nauta

Dutch office Studio Nauta created an ensemble of new and old gabled blocks for this family holiday home, which is secluded within a dense forest on the southern coastline of the Netherlands (+ slideshow).

House in the Woods by Studio Nauta

Named House in the Woods, the property is divided up into four volumes to break up its scale. These are connected by both a courtyard and a partially enclosed corridor.

house-in-the-woods-studio-nauta_dezeen_936_9

Firstly, Rotterdam-based Studio Nauta renovated two existing brick outhouses with decorative eaves, to create "anchor points" for the development, which is located in Zeeland. These small brick blocks contain storage and utility spaces.

These are joined by two significantly larger white blocks with corrugated fibre-cement roofs, which house living and sleeping areas.

House in the Woods by Studio Nauta

"The challenge was to establish a form of dwelling in this 'forest room' whilst retaining the direct relationship to nature, especially the light and air," said studio founder Jan Nauta.

House in the Woods by Studio Nauta

"The house therefore assumes a low and fragmented configuration in order to allow nature to absorb the house into its being," he added. "The white-grey colour scheme acts as a canvas to the dynamic light conditions of the site."

House in the Woods by Studio Nauta

The first of the two new volumes is partially sunken into the sloping topography, creating the appearance of a single-storey block from higher ground.

But at the lowest part of the site, two rows of large windows face the forest from the eight bedrooms and bathrooms set within.

House in the Woods by Studio Nauta
Photography is by Francois Duquesnoy

The second block contains a games room and utility spaces in its base, as well as an open-plan living space with sliding glazing that connects with the courtyard at ground level.

A children's dormitory and bathroom occupy its uppermost storey.

House in the Woods by Studio Nauta
Photography is by Francois Duquesnoy

The courtyard and its perforated brick walkway are designed as an extension of the lounge and dining area, and to provide greater continuity between the house and its grounds.

Bright red sofas and wire-framed chairs add touches of colour to the neutral-toned interiors, which are dressed with pale timber furniture and textiles in muted tones. The furniture was designed by a design collective named Bendewerk.

Photography is by Frank van der Salm unless otherwise stated.
House in the Woods by Studio Nauta
Basement floor plan – click for larger image
House in the Woods by Studio Nauta
Ground floor plan – click for larger image
House in the Woods by Studio Nauta
First floor plan – click for larger image
House in the Woods by Studio Nauta
Cross section – click for larger image
House in the Woods by Studio Nauta
Long section – click for larger image