Erbar Mattes adds pale brick extension to Edwardian house in London

Search results:

Harvey Road Crouch End London by Erbar Mattes

Erbar Mattes adds pale brick extension to Edwardian house in north London

Architecture studio Erbar Mattes has added a limewashed brick and glass extension to a house in London's Crouch End, creating a bright and spacious living area for a family of four.

The London studio extended the rear of the early 20th-century mid-terrace house to increase the ground floor living space. The garden room comprises a kitchen, dining and playroom for the family's two young children.

Harvey Road Crouch End London by Erbar Mattes

"The former ground floor layout was biased towards the front of the house," said the architects. "The brief was to reconfigure and extend the ground floor in order to improve the connection to the garden."

"The new garden room inverts the former street-facing layout," they added. "Benefiting from the afternoon light, this space forms the new heart of the house."

Harvey Road Crouch End London by Erbar Mattes

The architects removed the existing rear and side walls to insert the limewashed brick volume, which spans the full width of the three-storey house.

They also replaced an old bay window with folding oak-framed glazing that faces out into the garden. A deep window seat with built-in toy storage corresponds with the depth of the bay window on the floor above.

Harvey Road Crouch End London by Erbar Mattes

The kitchen is set towards the back of the space and features worktops made from single concrete slabs, as well as oak veneer cupboards.

Oak veneer shelving has also been added to the wall of the lounge area, matching the kitchen cupboards and white oiled oak floor boards.

Harvey Road Crouch End London by Erbar Mattes

A large skylight that fills the space between the old party wall and the original flank wall, helps to naturally illuminate the space.

Residents can access the garden via a large oak-framed glass door. Here, a patio and steps covered in herringbone-patterned brickwork lead up to a raised lawn.

Harvey Road Crouch End London by Erbar Mattes

In addition to the rear extension, Erbar Mattes has reinstated the front room facing the street to its original layout.

Architects Holger Mattes and Demian Erbar previously worked for David Chipperfield's firm before co-founding their own office in 2015.

Photography is by Ståle Eriksen.


Project Credits:

Contractor: Ireneusz Maduzia
Structural engineer: Thomas Hallam Consulting Limited
Services engineer: Environmental Engineering Partnership
Lighting design: Luxologie / Viabizzuno

More images and plans

Harvey Road Crouch End London by Erbar Mattes
Harvey Road Crouch End London by Erbar Mattes
Harvey Road Crouch End London by Erbar Mattes
Harvey Road Crouch End London by Erbar Mattes
Former floor plan
Harvey Road Crouch End London by Erbar Mattes
Current floor plan
Harvey Road Crouch End London by Erbar Mattes
Section