Glass and dark-wood house offers panoramic views of Swedish countryside | Dezeen
Summer House T by Krupinski/Krupinska Arkitekter

Glass and dark-wood house offers panoramic views of Swedish countryside

A broad roof overhangs the glass walls of this small woodland house that Krupinski/Krupinska Arkitekter has built on the Stockholm archipelago.

Summer House T by Krupinski/Krupinska Arkitekter

Summer House T replaces an existing summer house located in the grounds of a property owned by a couple with two daughters.

Summer House T by Krupinski/Krupinska Arkitekter

Stockhom-based Krupinski/Krupinska Arkitekter designed the residence for one of the daughters, and her family.

Her sister's and her respective family already occupies an existing guest house on the site.

Summer House T by Krupinski/Krupinska Arkitekter

Aiming to create a 180-degree view of the natural setting, the architects gave the house a glass facade and placed the more private areas in a wooden box at the centre of the plan.

Its dark finish matches the floors and roof, and helps to direct the eye to views of the trees and lake through the facade.

Summer House T by Krupinski/Krupinska Arkitekter

"The open organisation with ceiling-high windows create a surprisingly large number of different spatial experiences," said the architects.

"Freedom of movement along the entire facade gives a feeling that the house is larger and more spacious than it in reality is."

Summer House T by Krupinski/Krupinska Arkitekter

The lounge and dining room are placed on the south-facing side of the house, where large sliding doors open onto a patio with lake views.

Summer House T by Krupinski/Krupinska Arkitekter

The master bedroom, children's bunks and kitchen are built into a wooden box in the centre of the space. Large cut-outs in the box give the two bedrooms, which are separated by the kitchen, views into the trees and of the lake.

Summer House T by Krupinski/Krupinska Arkitekter

"The parents' sleeping area has a view towards the countryside and the lake while the children's more enclosed sleeping alcove directs the view towards the grandmother's house," explained the studio.

The kitchen is lined with light-toned wood and features metallic counters.

Summer House T by Krupinski/Krupinska Arkitekter

The only door in the house leads to the bathroom, which has an irregular shape designed to fit into an existing gap in the rock.

An overhanging roof shades the windows on sunnier days, but when it rains it directs the water into a curtain-like flow around the house.

Summer House T by Krupinski/Krupinska Arkitekter

Summer House T joins a series of residences in Sweden designed to make the most out of their woodland settings. Others include a concrete and glass house by Arrhov Frick and a villa by Max Holst with a blackened exterior.

More images and plans

Summer House T by Krupinski/Krupinska Arkitekter
Floor plan
Summer House T by Krupinski/Krupinska Arkitekter
Section
Summer House T by Krupinski/Krupinska Arkitekter