Rust Architects divides Tel Aviv apartment into halves

Rust Architects divides Tel Aviv apartment into halves

Rust Architects has reorganised an apartment in Tel Aviv to allow light to flood into specific spaces at different times of the day.

apartment-in-tel-aviv-by-rust-architects_dezeen_2364_col_2

The studio, which is headed up by Israeli architect Raanan Stern, was brought on board to transform a 1960s apartment in the city into a modern, bright residence for two designers.

Before the intervention, the property was divided into many small, separate rooms – something the architects describe as a typical feature of 1960s apartments in Tel Aviv.

apartment-in-tel-aviv-by-rust-architects_dezeen_2364_col_3

"Closed service areas which lacked natural light were adjacent to the front, and a long corridor that divided the apartment without a clear definition of public and private spaces," said Rust Architects.

"The apartment was planned with the objective of allowing in maximum light according to the use of each space during the day."

apartment-in-tel-aviv-by-rust-architects_dezeen_2364_col_7

To do this, the studio began by dividing the apartment's square plan into two parts, connected by a covered terrace which functions as a work space and dining area.

While one half contains public areas – including an entrance hall, guest bathroom, kitchen and living room – the other has two bedrooms, a bathroom and a workspace.

apartment-in-tel-aviv-by-rust-architects_dezeen_2364_col_6

The divide between the two areas functions as a large storage unit. It includes a small sitting niche, a large black metal bookcase and a television stand that faces the living room.

Natural materials were combined with black metal and glazed ceramic surfaces through both sections, with different combinations of colours defining different spatial functions.

apartment-in-tel-aviv-by-rust-architects_dezeen_2364_col_0

Towards the far end of the apartment and adjacent to the living room, an area once used for storage has been transformed into a roofed terrace covered in white ceramic tiles.

The flat is the latest in a wave of Tel Aviv buildings to be transformed with contemporary interiors by local architects and designers. Examples include a renovated space with a dramatic staircase and a penthouse with an infinity pool on the roof.

apartment-in-tel-aviv-by-rust-architects_dezeen_2364_col_4

Rust Architects was founded by Stern in 2016. Stern has previously completed a number of projects in Tel Aviv, including an apartment designed around a long corridor and a modular artist's studio created within a 15-square-metre space.

Photography is by Gidon Levin.

More images and plans