Daniele Petteno adds monochrome palette to renovated London apartment
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture Workshop

Daniele Petteno brings monochrome palette to renovated London apartment

A+Awards: this apartment in London, which won an Architizer A+Award last year, has a large window between its black kitchen and light-toned bedroom.

The Nevern Square Apartment was designed by Daniele Petteno Architecture Workshop, a London-based firm tasked with overhauling the 69-square-metre flat.

Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture Workshop

The space occupies the raised ground floor of a late 19th-century Edwardian terrace building, which suffered from a fragmented layout as a result of a 1970s conversion.

Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture Workshop

"The design concept is based on the contemporary reinterpretation of the British Edwardian two-room layout, with one big room at the front and one at the rear, to both reveal the original room proportions and enhance the two beautiful and monumental windows at the front," said the studio.

Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture Workshop

To reorganise the apartment, two L-shaped elements – one black and one white – were inserted.

The lighter, full-height unit creates a large wardrobe where it separates the bedroom from the entrance corridor.

Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture Workshop

Meanwhile, the darker feature is rotated 180 degrees so its longer arm runs along the opposite side of the flat. It reaches 2.25 metres high, and provides storage in the living room.

Where the two Ls intersect at the kitchen, a glass partition allows natural light to be shared by the pair of spaces either side. A screen can be pulled down when privacy is required.

Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture Workshop

"This opening really works like an additional big window inside the house," said the design team.

Plants bring pops of colour to the monochrome decor, which extends to upholstery and other details.

Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture Workshop

Nevern Square Apartment was lauded in the Apartment category of the 2016 A+Awards.

Organised by Architizer, the awards promote and celebrate the year's best projects and products.

Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture Workshop

Their stated mission is to nurture the appreciation of meaningful architecture in the world and champion its potential for a positive impact on everyday life. Find out more about the A+Awards ›

The deadline to submit projects for the next A+Awards has been extended to 27 January 2017. Enter the 2017 A+Awards ›

More images

Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture Workshop
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture Workshop
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture Workshop
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture Workshop
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture Workshop
Nevern Square Apartment by Daniele Petteno Architecture Workshop