Villa K by Paul de Ruiter Architects lies long and low on a German hillside

Search results:

Villa K by Paul de Ruiter Architects

Villa K by Paul de Ruiter Architects lies long and low on a German hillside

A+Awards: a swimming pool that starts inside this Architizer A+Award-winning house in central Germany continues out perpendicular to the low-slung volume and projects from the sloped site.

Named Villa K, the home in the forested hills of Thüringen is Dutch studio Paul de Ruiter Architects' first project in Germany.

Villa K by Paul de Ruiter Architects

"The realisation of a sustainable villa, discrete and integrated in the natural environment, was the wish of the client," said the firm, which has also completed a similarly horizontal energy-efficient house in its home country.

"The result is a straightforward, but innovative residence built from only glass, steel and concrete."

Villa K by Paul de Ruiter Architects

The long, low building is oriented south, so it receives the maximum amount of daylight and reduces the need for artificial lighting. Its overhanging concrete roof prevents glare from the high midday sun.

"The glass facade, without disruptions such as windows or outdoor sun blinds, reflects nothing but the air and offers amazing views over the valley," said Paul de Ruiter Architects.

Villa K by Paul de Ruiter Architects

A concrete terrace also run along the full length of the front of the property. Just off from the middle of the building, a break in the facade and the roof forms a niche for a swimming pool.

The water continues under the terrace, allowing users to swim underneath and out to a section that extends from the hillside.

Villa K by Paul de Ruiter Architects

Living spaces and bedrooms all look out from the front of the house, while storage and service areas are kept at the back. These include a pantry, a hunting room and a garage with room for six cars.

The building is topped with a green roof, designed to help cool the structure and blend it into the landscape when seen from up the hill. Solar cells are located above the garage and entrance.

Villa K by Paul de Ruiter Architects

A computerised system controls the heating and cooling, which is managed via a heat pump that collects and stores both warm and cold air, then distributes whichever is required when necessary.

"This system is connected to a cooling ceiling and underfloor heating, which guarantees a comfortable living climate every day of the year," the architects said.

Villa K by Paul de Ruiter Architects

Villa K was completed in 2014, and won in the Medium-Sized Private House category at the 2016 A+Awards.

Organised by Architizer, the awards promote and celebrate the year's best projects and products.

Villa K by Paul de Ruiter Architects

Their stated mission is to nurture the appreciation of meaningful architecture in the world and champion its potential for a positive impact on everyday life. Find out more about the A+Awards ›

Photography is by Pieters Kers & Patrick Voigt.

More images and plans

Villa K by Paul de Ruiter Architects
Villa K by Paul de Ruiter Architects
Villa K by Paul de Ruiter Architects
Villa K by Paul de Ruiter Architects
Villa K by Paul de Ruiter Architects