AIA announces winners of Small Project Awards 2017

Search results:

AIA announces winners of Small Project Awards 2017

Among the 11 recipients of this year's AIA Small Projects awards are student-designed cabins in Colorado, a house overlooking a lake in Washington and toilet blocks clad with weathering steel in Texas.

Announced today, the awards given by the American Institute of Architects celebrate compact and low-budget architecture and installations completed in the USA over the past year.

"This award programme strives to raise public awareness of the value and design excellence that architects bring to projects, no matter the limits of size and scope," said the AIA.

The programme, now in its 14th year, encompasses three categories: architectural designs or objects completed for under $150,000 (£118,000); projects measuring up to 5,000 square feet (465 square metres); or small buildings and installations that cost up to $1,500,000 (£1.18 million).

Read on for an overview of each Small Project Awards 2017 winner from the AIA:


La Cage aux Folles

La Cage aux Folles, Los Angeles, by Warren Techentin Architecture

Installed in the courtyard gallery of Materials & Applications, this project is an experimental bent steel tube structure that explores the craft of pipe bending, joining form, computational procedures, and fabrication processes into a complex structure that assumes various postures and porosities through looping and layering.

La Cage aux Folles actively engages the neighbourhood by opening the courtyard to the sidewalk as a pocket park, albeit a small one. In this way, the design team wanted the project to lay within the traditions of both landscape architecture and urbanism. Its engagement with the street provided a space for both unscripted use and curated performances.

La Cage aux Folles has become a social condenser for the neighbourhood and host to many activities during its run, including a three-person dance performance and a video animation of hummingbirds mid-flight—in slow motion—projected through multiple scrims.


Colorado Outward Bound Micro Cabins

Colorado Outward Bound Micro Cabins, Leadville, Colorado, by University of Colorado, College of Architecture and Planning, Colorado Building Workshop

Located in a lodgepole forest 10,000 feet (three kilometres) above sea level, these 21 unique cabins are an exploration in micro housing and prefabrication. The initial 14 cabins were designed as seasonal housing for temporary staff. To satisfy lodging and storage, the cabins were conceived as two elements: 'box' and 'frame'. The 'frame' acts as storage for the educator's gear while also housing the 'box'. The second set of seven cabins were designed as year-round housing for permanent staff.

The initial concept was reduced to just the 'box' through the implementation of structurally insulated panels. Cedar clad porches are carved from the 'box' creating private spaces. The hot-rolled steel rainscreen blends with the trees, minimising visual impact. Prefabricated birch plywood brings warmth to the interiors and connects to the surrounding environment. Each set of cabins was completed in three weeks of on-site construction by 28 graduate students.

Find out more about Colorado Outward Bound Micro Cabins ›


Sunset Pavilion

Sunset Pavilion, Firestone, Colorado, by Tomecek Studio Architecture

Standing atop and overlooking the park entry – framing panoramic views of the Rocky Mountains – the Sunset Pavilion marks the intersection of multiple paths along a regional trail system. Along with eight additional structures, the pavilion celebrates the simplicity of construction of natural materials. The prefabricated steel structure cantilevers from grade, shielding visitors from the harsh Colorado sun. Acting as a lens, the pavilion's details emphasise the phenomenal qualities of the sun's path.

Perforations along the overhead plane track the sun's movement during the autumnal and vernal equinox. The steel plate and gabion walls below frame the distant view of the mountains while editing out the roadway and development in the foreground. The fluid shape of the concrete bench within invites visitors to sit, climb, recline, and view the landscape, allowing the pavilion to reference the emotional landscape present while placing it within the larger geographic context.


Lightbox

Lightbox, Point Roberts, Washington, by Bohlin Cywinski Jackson

Designed as a home and studio for a photographer and his young family, this project is located on a densely forested site on a peninsula that extends south from British Columbia across the border to Point Roberts. A south-facing two-story glass cage for living captures the sun and view as it celebrates the interplay of light and shadow in the forest. To the north, stairs are contained in a thin, black-stained wooden box with narrow apertures.

The home was made decidedly modest, in size and means, with a building skin utilising simple materials in a straightforward yet innovative configuration. The result is a structure crafted from affordable and common materials, such as exposed wood beams that form the structural frame and directly support a prefabricated aluminium window system of standard glazing units, uniformly sized to reduce the complexity and overall cost.


Laura's Place

Laura's Place, Portland, Oregon, by Architecture Building Culture

Laura's Place is a supportive transitional housing facility for pregnant or parenting women who have graduated from an in-patient treatment facility. It offers mothers who have successfully completed their treatment programs a communal home where they can take their next step in the recovery process. Laura's Place serves an average of 16 women and 16 children every year.

The fundamental role of this expansion project was one of reflecting, supporting, and transforming the cultural context of the residents. This was done in a number of ways, from the overall site planning to the design of the new transitional housing units. The emphasis was to create a safe, supportive, and propelling transitional home for the mothers and their children. Critical to the project's success was the collaborative effort, in part pro bono, by the entire project team and project partners.

Find out more about Laura's Place ›


Little House by MW Works

Little House, Seabeck, Washington, by MW Works

The project is nestled into a lush second-growth forest on a north-facing bluff overlooking Hood Canal. Early discussions focused on a compact, modern structure that was simple and efficient. Visitors approach the site from the south, where a thin canopy marks the entry and frames views of the canal. The more transparent north and west elevations pull the landscape and distant view into the space.

Oxidised black cedar and blackened cement infill panels clad the exterior while lightly painted panels and soft pine plywood warm and brighten the interior. On a sunny western corner, a large patio reaches into the landscape – a jumping off point to trails wandering down to the water's edge. The resulting project hopes to capture the essence of the modern cabin, small in size but much larger than its boundaries.


Prospect House

Prospect House, Dripping Springs, Texas, by Max Levy Architect

Prospect House is a wedding and event space standing in a 20-acre (eight-hectare) field of rolling native prairie. It can accommodate celebrations in numerous configurations indoors, outdoors, and on a huge screened-in porch. Above the main hall is a large wind vane. Its mast extends down into the room and supports a 12-foot (3.66 metres) diameter ring that can be decorated.

The ring turns with the breezes, connecting festivities inside with the world outside. This is modernism reflecting an old-fashioned approach: boards, white paint, and corrugated sheet metal, generously open to almost any function, reframing peoples' awareness of simple things.


Gemma Observatory

Gemma Observatory, New Hampshire, by Anmahian Winton Architects

This private astronomical observatory is located in the mountains of central New Hampshire on a site characterised by grey granite outcroppings. Gemma's siting, form, and materials are rooted in the practical requirements of minimising building movement and dissipating heat gain, and in symbolic relationships to both celestial and environmental landmarks.

The design rejects a traditional dome in favour of a synthesised architectural form, providing more usable space and emphasising the observatory's aesthetic relationship to its stark geographic context. Patterned zinc cladding integrates the site's irregular topography with the building's geometry. Its dimension, colour, and patina evoke a material relationship to the austere environment.

A helical stair leads from the cantilevered entry canopy to a fissure in the cladding that opens onto the exterior observation deck. Continuing, it arrives at the primary viewing platform inside the faceted turret, whose corner window frames Polaris when locked in the southern cardinal position.


Funny Girl Farm

Funny Girl Farm Produce Barn, Durham, North Carolina, by Szostak Design

Designed as an open-work shed for produce handling, this 4,300-square-foot (400-square-metre) barn reflects its agrarian function in its economy of form and materials. The barn shelters a large open workspace and equipment storage area, flanked by a linear bar of enclosed utility spaces. A limited palette of wood and steel articulates the barn's clearly defined plan. These materials were chosen for durability, to withstand the elements and heavy use.

The enclosing screen walls and sloping roof are designed to be responsive to site and climate, and to provide shelter from sun and water while also harnessing wind to provide ventilation. The shed's simple structure plainly represents its utilitarian function; its refined materials palette and architectural detailing elevate the design.


Lady Bird Loo

Lady Bird Loo, Austin, Texas, by Mell Lawrence Architects

The Lady Bird Loo is located near Austin's wild and busy downtown, in a stretch of hike-and-bike trails paralleling the river that bisects the city. The clients needed two single restrooms, low maintenance and vandal-resistant with great ventilation and a sense of safety for the occupant. The design team wanted spirited shelters scaled to the well treed riverside park space, with each having its own personality.

The interiors give a sense of momentary pause and respite; they are safe and airy with great light and views of trees and sky. Requiring no special finishes or maintenance, the project is built entirely of steel and concrete left raw and unfinished. Changing sunlight animates the whole experience; it amplifies details and narrow edges, reemphasises the faceted forms, darts light-slivers through intentional gaps between material, and creates useful shade and fun shadow patterns.


De Maria Pavilion

De Maria Pavilion, Bridgehampton, New York, by Gluckman Tang Architects

The De Maria Pavilion is part of an informal art walk that links several contemporary sculptures on an estate. Set within a walled 1920s "kitchen garden", the design inverts the typical formal garden by reintroducing indigenous plantings: cedars, bayberry, white oaks and grasses. The board-formed, concrete interior frames works by Walter De Maria, day-lit by a large skylight and window-wall. Light levels are modulated by light-diffusing glazing and motorised shades mounted above Alaskan Yellow Cedar rafters.

The facades of the pavilion reference the surrounding wall and dark granite of Large Grey Sphere, a 32-ton outdoor sculpture. Composed of 24-inch (61-centimetre) bricks, the east and west faces are set in a random bond pattern with alternating courses corbeled to create emphatic horizontal shadow lines. At the north and south, the brick is split and set in a header-only bond, creating a coarse texture that is a counterpoint to the polished surfaces of the art within.