Gluck+ designs laboratory in North Carolina to withstand extreme weather
Tags:

Search results:

Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture

Gluck+ designs coastal laboratory in North Carolina to withstand extreme weather

The broken-up massing of this Duke University research facility by US firm Gluck+ is meant to help protect the building from storm surge.

The Dr Orrin H Pilkey Research Laboratory is situated on the southern tip of Pivers Island, in the village of Beaufort, North Carolina. The building is part of Duke University's Marine Lab campus, which was established in the 1930s.

Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture

Completed on a "fixed and modest" budget, the new research facility incorporates design solutions that address hurricane-force winds, sea-level rise and storm-surge concerns.

The 14,000-square-foot (1,300-square-metre) building consists of different sized volumes that are asymmetrically composed.

Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture

At ground level, boxy forms are arranged in a pinwheel formation around a central element. The "jagged footprint" enables the facility to better withstand storm-surge velocity, according to Gluck+, a New York-based firm.

The lower level is clad in cypress, which takes cues from the historic architecture on the waterfront campus. Two different stains were used – one a water-based clear finish and the other a custom reddish hue.

Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture

Sitting atop the lower level is a rectangular volume wrapped in white cement board and punctuated with small horizontal windows. On the southeast elevation, a recessed balcony offers a view of the water.

Concrete masonry was used for the building's foundations, while wood was employed for the structural framing and envelope – decisions that were influenced by construction techniques that dominate the region.

Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture

Programmatically, the building has distinct zones. The lower level houses offices and social space, while the upper portion contains labs.

At the heart of the ground floor is an area named the Collisional Commons, where ideas from researchers are meant to "collide informally". Designed to be visually and spatially porous, the commons connect to outdoor porches that are shielded from seasonal winds.

Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture

Various program areas are situated around the commons, including faculty offices, an area for PhD students, and service space.

The labs – including "mission-critical equipment and irreplaceable specimens" – were placed in the upper volume, in order to protect them from storm surge and rising sea levels.

Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture

Solid walls maximise space for equipment and storage, while also helping protect against hurricanes. Natural light filters in through the small horizontal apertures.

"The strategic placement of windows at desk height creates unexpected framed 'windows to the sea' without sacrificing the program," the team said.

Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture

Landscaping features also protect the building from natural elements. Scuppers – which enable the discharge of water – eliminate the need for hard stormwater structures, while berms help prevent scouring on the walls.

The building has a number of sustainable features, including low-flow plumbing fixtures and smart lighting systems. The project earned LEED Gold certification from the US Green Building Council.

Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture

A notable aspect of the project was that it was executed using an architect-led-design-build (ALDB) process.

"ALDB relies on access to subcontractors during the design period to obtain market feedback, and to allow early redesign without program loss by reshaping the building and making the design better," the team said.

Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture

Other research facilities in the US include a sculptural, copper-clad building in Phoenix by CO Architects and Ayers Saint Gross, and a pharmaceutical campus in Cambridge, Massachusetts, designed by Toshiko Mori, Maya Lin and CannonDesign.

Photography is by Paul Warchol.

Project credits:

Architecture and construction: GLUCK+
Team: Shannon Bambenek, Brock Benninger, Andy Fawcett, Peter Gluck, Eric Krancevic, Malena Ng, Scott Scales, Stacie Wong
Structural engineer: Silman
Civil engineer: Eco Engineering
Mechanical and environmental engineer: IBC Engineering Services Inc
Geotech engineer: S&ME
Lighting: Lux Populi
LEED consultant: System WorCx
Glazing consultant: Forst Consulting

More images and plans

Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture
Ground floor plan
Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture
First floor plan
Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture
Cross section plan
Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture
Long section plan
Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture
Diagram plan
Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture
Environment design plan
Duke University Marine Lab by GLUCK+ Architecture
Site plan