Johannes Torpe Studio creates laboratory-style store for United Cycling
Tags:

Search results:

Johannes Torpe Studio creates laboratory-style bicycle store for United Cycling

Johannes Torpe Studio aimed to create the the aesthetic of a "futuristic lab" with this bike store near Copenhagen, which features illuminated white walls and mechanical hoists attached to the ceiling.

United Cycle Lab & Store by Johannes Torpe Studios

The store is located in the small town of Lynge, in Denmark, in a building that since the 1990s has been exclusively used as a storage facility by United Cycling, a distributor of high-performance bicycles to advanced cyclists and athletes.

Keen to expand the business, United Cycling approached Copenhagen-based Johannes Torpe Studio to turn the 1,650 square-metre building into a retail space and headquarters for the brand.

The interiors now play host to a product showroom, workshop, and a bike-fitting area for customers, as well as a number of meeting rooms and a canteen for staff.

United Cycle Lab & Store by Johannes Torpe Studios

When it came to designing the main showroom, the studio wanted to encourage customers to "inspect, touch and admire the bicycles for their technical superiority".

It was decided to divide one of the six-metre-high walls into eight large display boxes, which have then been back-lit to draw further attention to the products.

The strict gridded formation – along with the grid pattern that covers the ceiling – is intended to reflect the meticulous construction process required to make specialised bicycles.

"The result is a clinical and futuristic lab – a toy store for the passionate and serious rider. We call it a modern monastery for the science of cycling," explained Johannes Torpe Studio.

United Cycle Lab & Store by Johannes Torpe Studios

Several other bikes are shown at floor level inside white square frames, while five models are suspended from the ceiling on mechanical hoists that can be lowered at the press of a button should customers want to take a closer look.

The fit-out of the space has otherwise been kept simple with concrete flooring and timber wall panelling. Alterations have also been made to the building's exterior facade, which is now partially screened by perforated panels of white aluminium.

United Cycle Lab & Store by Johannes Torpe Studios

"The design concept circles around the contrasts between nature and science and the meeting between man and machine," the studio added.

"This theme is particularly noticeable in the material choice were warm natural materials such as oak meet the cold industrial feeling of the floors."

United Cycle Lab & Store by Johannes Torpe Studios

Last year the world's largest bicycle parking garage opened in the Netherlands, which will eventually be able to accommodate up to 12,500 bikes. Situated underneath Utrecht's Station Square, the space also features a service point where riders can go for repairs, maintenance, parts and accessories.

Photography is by Alastair Philip Wiper.


Project credits:

Creative director: Johannes Torpe
Project leader: Kit Sand Ottsen
Design team: Karolina Pajnowska, Rachel Jayne Mackay, Suguru Kobayashi, Allan Sejer
Construction drawings and on-site construction management: Heede Consult
Automation solution: Sensa A/S
Barrisol ceiling: Lumiére Stretch Ceiling

More images

United Cycle Lab & Store by Johannes Torpe Studios
United Cycle Lab & Store by Johannes Torpe Studios
United Cycle Lab & Store by Johannes Torpe Studios
United Cycle Lab & Store by Johannes Torpe Studios
United Cycle Lab & Store by Johannes Torpe Studios
United Cycle Lab & Store by Johannes Torpe Studios