Boxen by Dehlin Brattgård Arkitekter at ArkDes in Stockholm

Dehlin Brattgård Arkitekter creates "robust machine for experimental exhibitions" at ArkDes

The Swedish Centre for Architecture and Design in Stockholm has a new exhibition space within one of its lofty galleries, featuring wire mesh surfaces, a huge round window and a ramp winding round its exterior.

Swedish studio Dehlin Brattgård Arkitekter designed Boxen to give ArkDes – as the museum is better known – a space better suited to presenting small-scale exhibitions.

Made primarily from steel, the multi-level structure is described by the museum as "a robust machine for fast-changing, experimental exhibitions".

Boxen gallery by Dehlin Brattgård Arkitekter at ArkDes in Stockholm
Boxen gives ArkDes a space suited to presenting small-scale exhibitions

"Our brief for Boxen was simply to create a small gallery space for faster, cheaper, more experimental exhibitions and curatorial projects," explained museum director Kieran Long.

"The museum had always lacked such a gallery, and we also felt that the lack of an independent gallery scene in Sweden required us to provide a platform for emerging, polemical practice."

Boxen gallery by Dehlin Brattgård Arkitekter at ArkDes in Stockholm
It is installed within one of the museum's two 19th-century exhibition halls

Boxen is installed within one of the museum's two existing exhibition halls, a pair of 19th-century gymnasiums once used for military training, that face out towards a part of the building that was added by Rafael Moneo in the 1990s.

While its muted tones of white and grey blend in with its surroundings, Boxen's exposed utilitarian structure makes a bold statement. It features a visible framework of structural I-beams and a corrugated steel roof, which is raised up to allow light to enter from above.

Boxen gallery by Dehlin Brattgård Arkitekter at ArkDes in Stockholm
A ramp winds around the exterior of the gallery

The ramp begins by the gallery entrance and wraps the entire exterior. With a balustrade made from simple textile mesh, it passes across the centre of the round window and finishes at a balcony that stretches along the full length of the structure, giving visitors the opportunity to view exhibits inside the gallery from all angles.

From here, a concealed staircase provides an extra route inside the gallery.

Boxen gallery by Dehlin Brattgård Arkitekter at ArkDes in Stockholm
The ramps leads up to a balcony, before guiding visitors back down into the exhibition space

The gallery space has an area of 156 square metres in total, laid out as a rectangle with "classical double-square proportions".

Its internal walls are lined with birch plywood and white plasterboard to create a more traditional white-cube interior. The backside of these surfaces is painted silver, to better fit in with the metal mesh and netting it sits beside.

Made primarily from steel, the structure is deliberately utilitarian in appearance

Long commissioned the project shortly after becoming director of the museum in 2017. His aim was to give the museum an opportunity to become more versatile, while also offering a platform to an emerging architecture studio based in Stockholm.

Since opening in June 2018, the gallery has hosted three exhibitions: Modellarkivet, a look into the archive of Stockholm's Urban Planning Department; Space Popular, an installation looking at the relationship between architecture and the digital world; and Young Swedish Design 2019, a showcase of emerging local talent.

Boxen gallery by Dehlin Brattgård Arkitekter at ArkDes in Stockholm
The gallery has hosted three exhibitions so far including Space Popular, which looked at the relationship between architecture and the digital world

"Dehlin Brattgård's project gave us more than we could have expected," said Long.

"I think they have made a quietly radical piece of museum architecture. It densifies the museum's spaces, creating a beautiful, elegant interior, but also providing the drama and fun of walking up the ramp," he continued.

Boxen gallery by Dehlin Brattgård Arkitekter at ArkDes in Stockholm
During Stockholm Design Week it hosted Young Swedish Design 2019, a showcase of emerging local talent

"Views into the gallery are gradually revealed, and it provides new perspectives on the historical building it sits within. It is an engine of curatorial ideas, and is an intensely social space, a place to see and be seen – what any good public space always is."

Photography is by Johan Dehlin.


Project credits:

Architect: Dehlin Brattgård Arkitekter
Client: ArkDes (The Swedish Centre for Architecture and Design)
Lead architects: Johan Dehlin, Johannes Brattgård
Structural engineer: DIFK (Florian Kosche)
Project manager: Erik Törnqvist
Steel construction: Promostal
Build: Eckerud EQT
Graphic identity for Boxen: Studio Reko

More images and plans

Boxen by Dehlin Brattgård Arkitekter at ArkDes in Stockholm
Boxen by Dehlin Brattgård Arkitekter at ArkDes in Stockholm
Boxen by Dehlin Brattgård Arkitekter at ArkDes in Stockholm
Boxen by Dehlin Brattgård Arkitekter at ArkDes in Stockholm
Exploded axonometric diagram
Museum floor plan
Boxen by Dehlin Brattgård Arkitekter at ArkDes in Stockholm
Gallery floor plan
Boxen by Dehlin Brattgård Arkitekter at ArkDes in Stockholm
Section AA
Section BB
Section CC
Boxen by Dehlin Brattgård Arkitekter at ArkDes in Stockholm
Section DD