Atelier Tao + C uses wooden structure to divide U-shape Room in Shanghai
U-shape Room by Atelier Tao+C

Atelier Tao + C uses wooden structure to divide U-shape Room in Shanghai

A plywood volume that contains sleep, study and bathing spaces adds structure to this unusually-shaped Shanghai apartment, which architecture studio Atelier Tao+C has recently overhauled.

Fronted by a huge bay window that curves out from its front facade, the aptly named U-shape Room apartment has been overhauled to feature a multifunctional wooden volume that Atelier Tao + C compares to a large piece of furniture.

U-shape Room by Atelier Tao+C

The 42-square-metre apartment is the former ballroom of a residence that dates back to the Shanghai French Concession, the period between 1849 and 1943 where the city was occupied and governed by the French state.

For many years the property was occupied by one family before being divided into bedrooms for several individual occupants, who would share bathrooms and kitchens – increasingly poor hygiene conditions and lack of space meant that the home was eventually abandoned.

U-shape Room by Atelier Tao+C

To revive the empty room and return it to a liveable state, the studio decided to erect a two-level maple plywood volume to accommodate all the functional rooms of the apartment.

"In this project, the function of walls and floors is replaced by furniture, which becomes a kind of architectural miniature," said Atelier Tao + C.

U-shape Room by Atelier Tao+C

At ground level the volume plays host to storage cupboards and a bathroom clad in pale blue tiles, nodding to the colour of the window frames.

The toilet and shower are separated by a glass screen, but a white curtain can be drawn across for additional privacy.

U-shape Room by Atelier Tao+C

The volume steps down to a simple kitchen and dining room that has been completed with a stainless steel counter and terracotta brick splash back that matches the apartment's floors.

"Through an intense carving out of volumes and a densely layered composition, it creates different niches, nooks and divides up activity spaces," said the studio.

U-shape Room by Atelier Tao+C

Upstairs can be reached in two ways – a blue wooden ladder goes up to the study, where a plywood desk extends from the wall. Another short flight of stairs that goes up above the kitchen leads to the bed, which cantilevers out over the kitchen on a plinth.

The nook of the bay window has been reserved for a sitting area where inhabitants can look through to the leafy back garden. Curved shelving installed directly underneath offers another spot to perch and read a book.

U-shape Room by Atelier Tao+C

Despite being based in Beijing, Atelier Tao + C has completed a host of other properties in Shanghai. This includes a book-lined apartment, which features floor-to-ceiling smoked oak shelves, and a 1930s lane house, which has a narrow light shaft running through its centre.

Much like the studio, Project Praga constructed wooden volumes inside holiday apartments in Poland to contain storage and bathrooms facilities.

Photography is by Tian Fang Fang.


Architecture: Atelier Tao + C
Design team: Liu Tao, Cai Chunyan, Wang Wei Deer, Han Lihui
Contractor: Shanghai Tianchen Construction & Decoration

More images and plans

U-shape Room by Atelier Tao+C
Floor plan
U-shape Room by Atelier Tao+C
Axonometric diagram
U-shape Room by Atelier Tao+C
Axonometric diagram
U-shape Room by Atelier Tao+C
U-shape Room by Atelier Tao+C
U-shape Room by Atelier Tao+C
U-shape Room by Atelier Tao+C
U-shape Room by Atelier Tao+C
U-shape Room by Atelier Tao+C
U-shape Room by Atelier Tao+C
U-shape Room by Atelier Tao+C
U-shape Room by Atelier Tao+C
U-shape Room by Atelier Tao+C