Community centre in Bansberia by Abin Design Studio

Abin Design Studio creates terracotta-brick community centre in Bansberia

Architecture studio Abin Design Studio has built a small, multifunctional community centre in the city of Bansberia in the Indian state of West Bengal.

Informed by terracotta temples found in West Bengal, the two-storey centre is designed to provide a variety of flexible spaces for the local community in Bansberia along with a dormitory for staff.

Community centre in Bansberia by Abin Design Studio
Abin Design Studio built a community centre in Bansberia

Abin Design Studio designed the community centre for the owner of the nearby Wall House, who also commissioned the studio to create a latticed concrete and glass temple.

The owner wanted to build a garage but was convinced by Abin Design Studio founder Abin Chaudhuri, who is local to the area, to initially make a facility for the community on the upper floor. As work progressed he agreed to give the majority of the building over to community functions.

Community centre in Bansberia by Abin Design Studio
The two-storey building was originally planned as a garage

"My client was looking for a garage and dormitory for staff, and after he procured this piece of land he asked me to design it," Chaudhuri told Dezeen.

"Being a son of Bansberia I understood that there was a need for a community centre, so I tried to convince him to make a community centre, which he partially agreed too," he continued. "There was much discussion and he finally agreed to make this community centre for the local people."

The facades are made from a combination of brick and terracotta
Brick masonry walls are inlaid with ceramic blocks

The concrete-framed building is clad with exposed-brick masonry walls inlaid with ceramic blocks that were rejected by their manufacturer and terracotta bricks that were produced locally.

Abin Design Studio collaborated with ceramic designer Partha Dasgupta to create the varied facade finishes that were informed by a local terracotta temple.

Community centre in Bansberia
The brickwork was informed by a historic temple

"The 200-year-old terracotta temple of Ananta Basudeva is one of the best treasures in Bansberia," explained Chaudhuri.

"It is an absolutely brilliant piece of burnt-brick work including mythological stories that we have been fascinated with since childhood," he continued. "This facade is a tribute to that treasure and legacy."

Bansberia community centre
A large stair leads into the community centre

An open stair, which was designed to help build a connection to the street, leads to the first-floor community room and the building's roof terraces.

"The steps at the front of the centre were a demand of the locals to be a gallery for viewing the celebration of multiple processions and local festivals – for which the area is famous," explained Chaudhuri.

Community room designed by Abin Design Studio
The first-floor community room is used for tuition and yoga lessons

The first floor also contains the staff dormitories, toilets and bathroom and a small kitchen.

Below this, the majority of the building's ground floor is occupied by a large community hall in a space that is accessed from the street and was originally designed as the garage.

Community hall designed by Abin Design Studio
The ground floor is a community hall

Abin Design Studio is a Kolkata-based architecture studio that was established by Chaudhuri in 2005. The studio previous designed a concrete Hindu temple that was showcased in a film by architectural photographer Edmund Sumner.

Photography is by Edmund Sumner.


Project credits:

Principle designer: Abin Chaudhuri
Design team: Sohomdeep Sinha Roy, Qurratul Ain Maryam
Structure: Soma Kazi
Project coordinator: Debjit Samanta, Debkishor Das, Dipankar Mondal
Ceramic artist: Partha Dasgupta

More images

Community centre in Bansberia by Abin Design Studio
Plans
Community centre in Bansberia by Abin Design Studio
Diagram
Community centre in Bansberia by Abin Design Studio
Community centre in Bansberia by Abin Design Studio
Community centre in Bansberia by Abin Design Studio
Community centre in Bansberia by Abin Design Studio