The Blue Building contrasts with surrounding buildings

LOT Office for Architecture creates all-blue building in Bushwick

LOT Office for Architecture has designed a monochrome blue Brooklyn townhouse for a renovation project in the borough's Bushwick neighbourhood.

The 100-year-old house, now called The Blue Building, stands out from the row of neutral-coloured buildings that make up the street on which it sits.

The Blue Building in Bushwick
The Blue Building sits between neutral-coloured properties

"The intention was that a bold monochromatic approach would create a new-building effect, almost making the building a stand-alone object," said co-founder of LOT Office for Architecture Leonidas Trampoukis.

Despite its vivid colour, The Blue Building is a similar height to the neutral properties it sits between, boasting three storeys at a size of 3,000-square-feet (300-square-metres).

The house is monochrome blue
The building's bold, monochromatic colour is its standout feature

The building's private garden is a large, light-coloured concrete patio that opens out at the back of the house. The patio is built around an existing magnolia tree that towers over the outdoor space.

Reflected galvanised corrugated steel makes up the wall that separates The Blue Building from the surrounding properties. This material picks up and reflects the different colours that result from changing light throughout the day.

The magnolia tree in the garden
A private garden is hugged by reflective corrugated walls

"We saw the work of renovating a townhouse in the same way that we would see an installation project," Trampoukis told Dezeen.

"We worked with a singular gesture, and ideas of perception and illusion," he continued, explaining the studio's intentions behind the building's monochrome blue, and its reflective garden walls.

The house's standing outdoor curtain
A metal curtain provides privacy for the house's lower level

In the middle of the patio, there is a standing outdoor curtain made from blue perforated aluminium, offering the house's lower level some privacy.

"We decided to work with colour and materials that can be painted, such as stucco and metal, which are materials that can be transformed into something new with simple means," explained Trampoukis.

Renovated interiors including hardwood floors and exposed brick
The house's interior has an airy feel

Like its exterior, the inside of the building has been entirely renovated.

Narrow slated black hardwood floors contrast with bright white walls, with exposed brick where the original walls have been left on display.

A skylight
The Blue Building has hardwood floors

The top floor features11-foot-high (4 metres) ceilings, large windows and skylights. Translucent polycarbonate panels are used as sliding doors that separate rooms, keeping the rooms bright and connected even when the doors are shut.

"The panels used as sliding partitions and room doors filter light with changing coloured hues throughout the day," said Trampoukis.

Polycarbonate panels which act as doors
Translucent doors capture light that changes colour throughout the day

The house's windows are framed with metal extrusions that add a sense of depth to the building's facade. Painted white on the inside, the extrusions reflect light back into the house, enhancing its bright atmosphere.

The Blue Building takes cues from a former project by LOT Office for Architecture's sibling design studio, Objects of Common Interest.

The project, named Formations, is an installation of curvy ultramarine-coloured seats at the entrance and garden patio of The Athens Conservatoire in Greece. LOT Office for Architecture was founded in 2012 by Leonidas Trampoukis and Eleni Petaloti.

Photography is by Brian W Ferry.

More images

An interior room with hardwood floors
The house is light and airy with large windows
Exposed brick walls maintain a sense of the building's past
Sliding translucent doors that catch the light
A bathroom
A view of the garden from an upstairs window
A view of the magnolia tree in the garden
The Blue Building contrasts with the neutral properties on its street
The windows have metal extrusions
A close up of the building's windows