A sheltered courtyard within the industrial Villa Fifty-Fifty house

Outdoor space has "equal importance" to interiors in Villa Fifty-Fifty

Studioninedots has created a house in the Netherlands that is arranged as a patchwork of alternating courtyards and industrial low-lying pavilions.

The dwelling, named Villa Fifty-Fifty, was created in a new residential neighbourhood in Eindhoven for a young family who wanted to live in connection to nature.

It was designed by Dutch architect Studioninedots' to encourage indoor-outdoor living, with the same amount of external spaces dotted across the site as there are internal areas.

A low-lying house with an industrial material palette
Above: Villa Fifty-Fifty is a low-lying house in Eindhoven. Top image: it comprises a patchwork of pavilions and courtyards.

"Being the proud owners of a garden, at last, our clients' wish was a family home where they could live more with nature, where they could experience nature from the entire house," the studio told Dezeen.

"We could have designed a compact house with a garden, with a glass facade as a cliché that it 'seamlessly merges indoors and outdoors'," it said.

"Instead, we approached Villa Fifty-Fifty the other way around. We set ourselves the challenge to design beyond maximising transparency and treated all functions with equal importance, regardless of their obvious location."

A sheltered courtyard with a tree inside a Dutch house
Outdoor and indoor space have equal importance

The dwelling is located in Strijp R, a new neighbourhood in the city that is flanked by a forest and an industrial area that was once home to factories owned by electronics brand Philips.

Its size was dictated by the defined borders of the plot purchased by the client, which was chosen as it could comfortably accommodate a house and garden.

The glass elevation and courtyards of a Dutch family house
It is designed to help the occupants connect to the outside

However, rather than creating a house with an adjoining outdoor space, Studioninedots chose to "stretch the building envelope" right to the edges of the site.

It then divided it into a grid-like plan incorporating 240-square-metres of internal spaces and 240-square-metres of courtyards. This equal balance of outdoor and indoor space gives the house its name, Villa Fifty-Fifty.

A partially-sheltered outdoor dining area
Villa Fifty-Fifty's living spaces vary in openness

The functional pavilions and external courtyards are all roughly equal in size but are randomly organised to ensure they are independent of each other.

Some are left open or partially sheltered, while others are lined completely with glass or opaque walls, providing each space with its "own atmosphere and light".

A courtyard lined with concrete and polished metal
The dwelling has an industrial material palette

Amongst the enclosed pavilions are the bedrooms and bathrooms, as well as a living room, office and shed.

One of the most private spaces is a volume containing the children's bedrooms, which takes the form of a large polished aluminium-clad tower that doubles as a viewpoint.

This tower disrupts the otherwise low-lying form of Villa Fifty-Fifty and is intended to function as a self-contained "tiny house" that can support the needs of the children as they grow up.

"The twin daughters are growing up and their rooms in the tiny house in the tower are designed to be self-contained, with more privacy and facilities to adapt the space for future independent living," explained the studio.

A polished-aluminium house
A metallic tower is the most private space

The choice of perforated, polished-aluminium cladding for the tower complements the use of textured grey-hued materials used throughout the rest of Villa Fifty-Fifty, including flagstone walls, steel columns, corrugated polycarbonate and cobblestone paving.

These materials were chosen for a raw, tactile finish, while also affording the house an industrial aesthetic that nods to the history of the site.

A living space with an industrial material palette
Colour is limited inside the home

Colour accents throughout Villa Fifty-Fifty are limited to the greenery and plants, which helps retains focus on the outside.

Bolder interior finishes can be found in the more private, hidden spaces, however, such as in the tower where walls are painted a gentle pink to emulate cherry blossom, and a dark green bathroom is intended to mimic lush forests.

A sheltered terrace outside a family home in Eindhoven
Some living spaces are lined entirely with glass

Studioninedots is an architecture studio founded in Amsterdam in 2011 by Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut and Metin van Zijl.

Other projects by the studio on Dezeen include a renovation of a 1970s office building in Hilversum and an office in Hoofddorp within which an angular wooden staircase takes centre stage.

Photography is by Frans Parthesius.


Project credits:

Architect: Studioninedots
Clients: Private
Design team: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Lead architects: Metin van Zijl, Jurjen van der Horst
Design team: Leire Baraja Rodriquez, Ruben Visser, Laura Berasaluce
Contractor: Buytels Bouwbedrijf
Construction: BreedID

More images and plans

Ground floor plan of Villa Fifty-Fifty by Studioninedots
Ground floor plan
First floor plan of Villa Fifty-Fifty by Studioninedots
First floor plan
Second floor plan of Villa Fifty-Fifty by Studioninedots
Second floor plan
A courtyard within a Dutch house by Studioninedots
The polished-aluminium exterior of Villa Fifty-Fifty
The glass-lined elevations of Villa Fifty-Fifty by Studioninedots
The glass-lined elevations of a Dutch house by Studioninedots
A low-lying house with an industrial material palette
A low-lying house with an industrial material palette
A courtyard lined with concrete and polished-metal