Interior view of the restored and redesigned rotunda

Paris' Bourse de Commerce reopens after Tadao Ando redesign

The historic Bourse de Commerce building in Paris is reopening after a restoration and redesign by Japanese architect Tadao Ando that includes a nine-metre-tall cylindrical concrete wall placed within its rotunda.

Located in the centre of Paris, France, the 18th-century stock exchange building reopens on 22 May following a major three-year transformation project commissioned by François Pinault.

The French businessman and founder of luxury group Kering commissioned Ando to revamp the space to show his collection of some 5,000 artworks.

The Bourse de Commerce was restored by Tadao Ando
Top: A 19th-century mural covers the domed ceiling. Above: a cylindrical concrete exhibition space was added to the rotunda. Photo is by Marc Domage

Tadao Ando was tasked with giving the building a new lease of life as an art museum without altering the existing structure.

The newly restored Bourse de Commerce comprises ten exhibition spaces, an auditorium, a sound studio and reception and mediation spaces.

At the core of the redesign, a large 29-metre-wide, nine-metre-tall concrete structure was inserted within the walls of the glass-domed rotunda.

Large archways lead through the Bourse de Commerce
The concrete structure is nine metres tall. Photo by Patrick Tourneboeuf

"I sought to set up a vibrant space appropriate for a venue for contemporary art by inserting, in a respectful manner, a new space within the old walls etched with the memories of the city," said Ando.

"I have inserted a twenty-nine-meter-wide cylindrical space bound by a nine-meter-high concrete wall into the circular building’s central rotunda – an aptly fitting feature for the city of symmetry."

Light bounces off the walls of the Bourse de Commerce
A walkway was added to the top of the wall

On its ground level, the cylindrical concrete room houses a large exhibition space that is linked to levels above and below by concrete staircases that wrap around its form.

Staircases lead to the top of the nine-metre wall where visitors can walk along a circular walkway to better view the glass-oculus-roof, 19th-century mural and original interiors.

An 19th century mural covers the roof of the Bourse de Commerce
Landings lead to different spaces within the building

Below the exhibition space, the concrete staircases and monolithic load-bearing wall extend into the basement.

The curved wall outlines the plan of the space and forms a concrete foyer around a 284-seat auditorium. A black-box style studio was also added to the outer edge of the basement.

On the third level, the Bourse de Commerce contains a restaurant that overlooks the city and surroundings.

French designers Ronan and Erwan Bouroullec produced furnishings for the new building, incorporating wrought iron in the restaurant and placing metal benches across landings and open spaces of the main exhibition areas.

Concrete abruptly joins the decorative tiled floor
The concrete panels are perforated

Originally built in 1767 as a corn exchange on the site of a demolished mansion, the Bourse de Commerce was later turned into a stock exchange in 1885.

A major renovation in 1886 by Henri Blondel saw a new external facade added and corinthian columns erected across the building. A mural depicting trade between the five continents of the world decorates the underside of the dome.

The basement of the Bourse de Commerce houses an auditorium
The concrete wall extends into the basement. Photo by Patrick Tourneboeuf

Recently Dutch architecture practice Kaan Architecten has concealed a minimalist wing within an existing 19th-century structure at the Royal Museum of Fine Arts in Antwerp, while Frank Gehry has designed a collection of new galleries and public spaces as part of the Philadelphia Museum of Art in Pennsylvania.

Photography is by Maxime Tétard unless stated otherwise.

More images

Seating areas were added to the grounds
A silver flag pole was built within a rock
Ronan and Erwan Bouroullec created pendant lighting
The glass domed roof has a steel structure
Light dapples on the walls
Panoramic view of the rotunda
Staircases wrap around the exterior of the wall
The stairs have a concrete finish
Chairs designed by Ronan and Erwan Bouroullec
A space between the new and old forms a corridor
The wall was designed so that it did not interact with the existing building
A canopy covers the wall
Stairs lead to the basement
A foyer surrounds an auditorium
The auditorium can seat 284 people
It has concrete interiors
Red and black furniture sit atop rugs
The refurbished roof of the building
A tubular metal bench is located outside