OMA KaDeWe design

OMA adds wood-clad escalators to KaDeWe department store in Berlin

Architecture studio OMA has revealed images of the first completed part of its renovation of Berlin department store KaDeWe, a retail and event space connected by wood-clad escalators.

OMA designed the spaces as part of its renovation of the Kaufhaus des Westens (KaDeWe), the second-largest department store in Europe after London's Harrods.

Wooden escalator at KaDeWe
Wood-clad escalators sit in the centre of the space

As part of the renovation, the studio divided the nine-storey building into four quadrants, which are each arranged around a central atrium.

"Four quadrants fragment the building into smaller sectors, easy to access and navigate," OMA partner Ellen van Loon, who led the project, told Dezeen.

"Each one is organised around a core void, which acts as main vertical circulation and orientation point."

KaDeWe window display
A shop window will be used for analogue and digital display

The now completed first quadrant contains retail and event spaces as well as the beauty department on KaDeWe's ground floor.

It is arranged around a circular central void that is crisscrossed with wood-clad escalators.

Escalator by OMA
The quadrant encompasses the beauty department

As part of OMA's KaDeWe renovation, it has also designed a glass extension for its roof, which the studio says will "extend organically" from the existing building.

The department store's food laboratories will also be unveiled as a part of the new outdoor space.

OMA escalators KaDeWe
The department store is located in Berlin

Each of the four quadrants designed by OMA for the store will have a different street entrance and a different architectural theme, targeting four audiences – classic, experimental, young and generic.

The finished space has a two-storey-high shop window, which sits on the corner of Tauentzienstraße and Passauer Straße and will be used to display both analogue and digital showcases.

KaDeWe refurbishment
OMA aimed to reinterpret classic retail design

OMA designed KaDeWe's renovation to be an alternative to the store's former set-up, which the studio says had been rendered obsolete by "late 20th century modifications".

Instead, OMA aims to reinterpret the traditional department store model.

"The renovation of the KaDeWe aims to redefine the dynamic between retail space, its patrons, and the urban environment, in a time when e-commerce is reshaping our relation with in-person shopping," Van Loon explained.

"The project reinterprets the fundamental elements of a typology that has remained virtually unchanged for more than 100 years."

Retail at KaDeWe
The department store is spread over nine storeys

OMA's masterplan and renovation of KaDeWe was first announced in 2016.

Since then, the studio has also completed an entirely new department store, the Galleria in Gwanggyo, South Korea, which features a multi-faceted glass passage that has been cut into it.

View of KaDeWe escalators from below

This project is the studio's first for the KaDeWe Group and is led by van Loon and Rem Koolhas. Van Loon is also designing the KaDeWe Group's new store in Vienna.

Photography is by Marco Cappelletti courtesy of OMA.


Project credits:

OMA Team
Partner: Ellen van Loon, Rem Koolhaas
Team: Ippolito Pestellini Laparelli, Alex de Jong, Natalie Konopelski. Giacomo Ardesio, Sandra
Bsat, Laurence Bolhaar, Janna Bystrykh, Paul Cournet, Alessandro De Santis, Alice Gregoire,
Luis Guzman Grossberger, Sacha Hickinbotham, Piotr Janus, Aleksandar Joksimovic,
Francesca Lantieri, Barbara Materia, Romea Muryn, Miguel Taborda, Salome Nikuradze, Rita
L. Álvarez-Tabío Togores, Felix Perasso, Mariano Sagasta, Iason Stathatos, Tom Xia,
Weronika Zaborek

Collaborators
Management: SMV Bauprojektsteuerung Ingenieursgesellschaft mbH
Structural engineer: IBK Ing.-Büro für Tragwerksplanung
Mechanical, electrical and plumbing engineers: IBT Ingenieurbüro Trache
Local architects: Architekturbüro Udo Landgraf, Heine Architekten Partnerschaft mbB, AUKETT+HEESE GmbH
Lighting: Sekles Planungsbuero
Escalators: HUNDT CONSULT GmbH, Geyssel Fahrtreppen GmbH
Resin panels: Sabine Marcelis Studio

More images

KaDeWe exterior
KaDeWe renovation by OMA
KaDeWe renovation by OMA
KaDeWe renovation by OMA
KaDeWe renovation by OMA
KaDeWe renovation by OMA
KaDeWe renovation by OMA