Coastal concrete house in Spain

Marià Castelló and José Antonio Molina design concrete house with glazed corridor overlooking the sea

Two concrete volumes linked by a glazed corridor form this family home that Spanish architects Marià Castelló and José Antonio Molina have embedded in a rocky site overlooking the sea in Costa Brava.

Located in the small Spanish town of Port de la Selva, the dwelling is designed to form a part of its steep, sloping site that leads down to the seafront and is characterised by outcrops of dark volcanic rock.

Aerial view of houses in Port de la Selva
Marià Castelló and José Antonio Molina have embedded a house on a rocky site in Costa Brava

Looking to strike a balance between openness and privacy, Castelló and Molina combined a lower level dug into the site with projecting volumes that look out towards the sea.

This layout also helps to minimise the visual impact of the dwelling and creates a series of patios with varying light conditions.

Concrete house by Marià Castelló and José Antonio Molina
The concrete dwelling looks out over the sea

"While on the lower level, almost at street level, more intimate relationships with the outside are established through patios, on the upper level the two volumes open frontally to the landscape and the sea horizon," explained Castelló and Molina.

"This combination of strategies – embedding in the ground and volumetric division – makes it possible to reduce the apparent volume of the intervention and improve its integration into the landscape."

Patio of coastal house in Spain
It comprises two volumes linked by a glazed corridor

On the ground floor, a large main bedroom sits alongside a bathroom and living space that open onto private patios framed by steep areas of rock.

Above, the house's eastern volume contains the children's bedrooms and a small swimming pool, while the western volume has a kitchen and dining space next to an additional sleeping area.

Concrete house by Marià Castelló and José Antonio Molina
A small swimming pool features on the upper level

Between the two volumes is a glazed corridor with views out to sea on one side and a small courtyard sheltered by the slope of the site on the other.

"The glass nexus, which connects the two bodies and contains the vertical communication, generates an exterior space sheltered from the wind but visually permeable towards the sea," said the architects.

The concrete finish of the exterior was chosen to reflect the nature of the site, with gravel from the excavated rock used to finish the building's roof.

Internally, the white walls of the rooms are warmed by oak detailing and custom-made wooden furniture.

Bedroom with concrete ceiling
The interiors are lined with white walls and wooden detailing

"To compensate for the intrinsic qualities of concrete, oak wood has been chosen to materialise the exterior carpentry, some cladding and custom-made furniture, providing the whole with warmth and harmony," the architects continued.

Open plan kitchen and dining room with wooden shelves
There is an open plan kitchen and dining room

Both Castelló and Molina are directors of their own practices, named Marià Castletto Architecture and José Antonio Molina Saiz respectively.

Other projects by Marià Castelló Architecture featured on Dezeen include a geometric home on Formentera composed of three white volumes and an Ibizan retreat linked by glass corridors, open patios and a pool.

The photography is by Castelló.


Project credits:

Construction managers: José Antonio Molina, Lorena Ruzafa, Marià Castelló
Building engineer:
Joan Noguer
Structure engineer:
Think Enginyeria
Facilities engineer:
QS Enginyeria i Associats
Design team:
Lorena Ruzafa and Marga Ferrer
Builder:
Construccions Pòrfit

More images and plans

Floor plan of House in Port de la Selva by Marià Castelló and José Antonio Molina
Floor plan
Floor plan of House in Port de la Selva by Marià Castelló and José Antonio Molina
Floor plan
Roof plan of House in Port de la Selva by Marià Castelló and José Antonio Molina
Roof plan
Section of House in Port de la Selva by Marià Castelló and José Antonio Molina
Section
Section of House in Port de la Selva by Marià Castelló and José Antonio Molina
Section
Section of House in Port de la Selva by Marià Castelló and José Antonio Molina
Section
Section of House in Port de la Selva by Marià Castelló and José Antonio Molina
Section
Concrete house by Marià Castelló and José Antonio Molina
Glazed corridor
Cantilever staircase
Concrete house by Marià Castelló and José Antonio Molina
Glazed corridor
Cantilever staircase
Interior of Spanish house by Marià Castelló and José Antonio Molina
Interior of Spanish house by Marià Castelló and José Antonio Molina
Living room with wooden shelving
White-walled bedroom
White-walled bedroom
White bathroom with wooden cabinets
Interior of Spanish house by Marià Castelló and José Antonio Molina
Interior of Spanish house by Marià Castelló and José Antonio Molina
Interior of Spanish house by Marià Castelló and José Antonio Molina
Concrete house exterior
Spanish house by Marià Castelló and José Antonio Molina
Aerial view of Spanish house courtyard
Concrete house in Spain by Marià Castelló and José Antonio Molina
Concrete house in Spain by Marià Castelló and José Antonio Molina
Concrete house in Spain by Marià Castelló and José Antonio Molina
House in Spain by Marià Castelló and José Antonio Molina
Sheltered patio of Spanish house
Interior of Spanish house by Marià Castelló and José Antonio Molina
Interior of Spanish house by Marià Castelló and José Antonio Molina
Interior of Spanish house by Marià Castelló and José Antonio Molina
Spanish house by Marià Castelló and José Antonio Molina
Concrete house in Port de la Selva
Aerial view of houses in Port de la Selva