Hayward Stadium Design

SRG raises canopy with glue-laminated timber beams above Hayward Field

Seattle-based architecture firm SRG Partnership has reimagined the Hayward Field stadium in Eugene, Oregon, with glulam beams supporting an ETFE canopy.

Hayward Field, home to the track and field facility for the University of Oregon, was recently renovated in order to include a new grandstand and canopy.

Hayward Stadium Canopy exterior
SRG Partnerships redesigned the track and field stadium of the University of Oregon

The redesigned stadium has 12,650 seats with 84,085 square feet (25,630 square metres) of concourses and ramps, along with 40,000 square feet (12,190 square metres) of underground training facilities.

"Hayward Field sets a new standard for fan experience and connection to the sport," said SRG Partnership.

Hayward Stadium Canopy interior
The wooden beams are a homage to the Pacific Northwest

The new canopy was built using glue-laminated wood that rises from the seating in slightly curved arches, which are a nod to the forests of the Pacific Northwest.

These arches support the ethylene tetrafluoroethylene (ETFE) canopy, which provides shade while not creating shadows on the field that are too severe.

Hayward Stadium Canopy exterior
The canopy stretches from the base of the exterior to cover the stands

Nearer the field, the material is more transparent, and towards the top, it becomes more fritted.

"We decided to go with a single layer of ETFE and stretch it taught, so it becomes kind of a diaphanous, simple form that
sits on this solid masonry base," SRG principal Rick Zieve said.

hayward field metal screens
Mesh surrounds the base of the stadium bowl

The shape and material of the canopy also have acoustic properties that amplify the sounds from the stands.

A metaphor for the body of the athlete guided the canopy's design, said the architects, with the wood being the ribs "that support and protect the heart with a translucent 'skin' roof covering."

Hayward tower
Hayward Tower is clad with designs in the perforated metal

On the exterior, supporting the canopy is a base of precast trapezoidal concrete panels. The panels lean in the same direction as the athletes run on the track.

This base encloses the training areas and supports the main concourse above where the canopy shields the entrance to the stadium bowl.

The bowl is raised off the ground to promote airflow, and is clad with metal mess with graphics that depict original design sketches by Nike co-founder and funder of the project, Bill Bowerman.

More nods to Bowerman are included in a statue and historical plaques from the old stadium located in the plaza at the entrance to the site.

hayward field track facilities
Underneath the field are training facilities

Presiding over the entrance is the nine-storey Hayward tower, which is clad in perforated metal that depicts iconic figures who have competed at Hayward Field.

Inside, the seating is cast in different shades of green. The architects did not use suspended boxes for VIP guests, instead putting the premier seating closer to the field in the area between the lower seating and stadium bowl.

Other buildings of architectural note recently completed on the University of Oregon's campus include a research facility designed by Ennead Architects and Bora Architecture & Interiors.

The photography is by Kevin Scott


Project credits: 

Architect: SRG Partnership
Interior design: SRG Partnership
Contractor: Hoffman Construction Company
Civil engineer: Mazzetti
Structural engineer: MKA
Mechanical engineer: PAE Engineers
Electrical engineer: PAE Engineers
Geotechnical engineer: GRI Geotechnical Resources
Landscape: Cameron McCarthy and PLACE Studio
Lighting: Horton Lees Brogden (HLB)
Branding: AHM Brands
Code: FP&C Consultants
Wind consultant: RWDI
Exhibit design: Gallagher

More images

hayward field
hayward field green stadium seats
hayward field metal mesh
hayward field aerial canopy and track
close up on glulam beams
hayward field at dusk
hayward field seating