The home features a L shaped plan

Denizen Works references relics of agricultural buildings for Mannal House on Tiree

Architecture studio Denizen Works has completed a house on the Scottish island of Tiree, featuring a gable-shaped glass wall that recalls the outline of the derelict stone cowshed it replaced.

The previous owner of the site in the small township of Mannal decided to sell an existing house and the adjacent working yard as two separate lots, with the new building occupying part of the old farm complex.

Mannal House is pictured emerging from the rocky terrain
Mannal House is a home on the Scottish island of Tiree that was designed by Denizen Works

The site is elevated above the sea on the southeast tip of the Hebridean island, and the house is designed to make the most of views looking towards mainland Scotland over the Isle of Mull.

Denizen Works, which has offices in London and Glasgow, was commissioned to design a four-bedroom property to occupy a plot surrounded by other farm buildings and ruins.

Mannal House has a gable end and is pictured lit at dusk
The home overlooks the coastline

Among the ruins was a derelict cowshed, known as a byre, which was built from local stone but had fallen into disrepair and was missing a roof.

Denizen Works chose to position the house within the existing walls, which were rebuilt to retain one of the gable ends.

Image of the stone ruins and water front at Mannal House
It was built amongst agricultural ruins

"These agricultural relics drove the formal organisation of the house and in particular the ruins of the gabled byre," the architects explained.

"The resultant house, split into two wings, nestles into the rebuilt stone walls which drive the main architectural expression of the building."

The home has a black and white exterior
The home sits within the existing stone walls

The original gable wall was reinstated and now incorporates an entrance to a sheltered courtyard, where another opening frames a view towards a nearby group of lighthouse cottages.

A door from the courtyard leads into a hallway that extends through the building, culminating in a living area where the negative shape of the stone gable is replicated in three fixed glass panels.

"To create this expression, we copied the volume of the byre, slid it out beyond the old boundary wall, and lifted it up to create the negative gable form," said Denizen Works.

The resulting space contains a double-height lounge area surrounded by a chunky timber frame with windows slotted in between the pillars.

The sitting room is immersed in the scenery and the sea views, resulting in an experience the architects described as "feeling like being on the prow of a ferry".

Interior image of Mannal House and its sea view
The interior of the home includes expanses of glass

The house's main volume also contains a kitchen and dining area, a snug, and a service core housing a pantry, storage and staircase. The first floor accommodates the main bedroom suite with a study area.

An adjoining volume set at right angles to the main wing houses three further bedrooms and two bathrooms with views toward the sea.

Interior image of the gable of the home and a living area
Stone was used across the floors of the interior

The house is clad in materials that reference the local vernacular, with the two wings featuring distinctly different treatments to evoke the ad-hoc approach to construction on nearby farms.

The upper section of the main volume is wrapped in black bitumen-coated timber that combines with the original stone walls to give the structure a monolithic feel.

Interior image of the sleeping area at Mannal House
The home contains four bedrooms

The bedroom wing is covered with white rough-cast render and topped with a galvanised corrugated-metal roof that evokes traditional barn buildings.

The entrance is lined with silvered timber boards, and the two wings are connected by a glazed link that allows views of the surroundings while transitioning between the spaces.

Interior image of the home which features white painted walls and wooden floors
An interior window in the bedroom overlooks the ground floor living area

Denizen Works previously designed another house on Tiree for founder Murray Kerr's parents. The award-winning House No.7 is a rebuilt stone cottage adjoined by two wings that reference agricultural sheds.

Kerr established the practice in 2011 and Denizen Works has since produced projects around the UK and abroad that are rooted in an understanding of place.

The studio's previous works include a church with a pop-up roof that was built on a canal boat in east London, and an apartment building in an English seaside town that references traditional fishing huts.

Photography is by Gilbert McCarragher.

More images and plans

Ground floor plan of Mannal House
Plan
First floor plan of Mannal House
Plan
Section drawing of Mannal House
Section
Mannal House is a home in Scotland that was designed by Denizen Works
Mannal House is a home in Scotland that was designed by Denizen Works
Mannal House is a home in Scotland that was designed by Denizen Works
Mannal House is a home in Scotland that was designed by Denizen Works
Mannal House is a home in Scotland that was designed by Denizen Works
Mannal House is a home in Scotland that was designed by Denizen Works
Mannal House is a home in Scotland that was designed by Denizen Works
Mannal House is a home in Scotland that was designed by Denizen Works
Mannal House is a home in Scotland that was designed by Denizen Works