2021

Peach Hut
by Atelier XI

Zhang Chao

Peach Hut is a sculptural pavilion made of pink cast-in-place concrete, located on a field of blossoming peach trees in farmland.

The pavilion is the first one completed in a series of miniature facilities created as part of a larger community centre.

It is envisioned as a building that is cut from a series of invisible arcs derived from the earth and the cloud, forming a unique shape that rises to the sky. In Peach Hut, all windows are of diverse shapes, responding to different views and light angles.


This project has been longlisted in the small building category of Dezeen Awards 2021.

Architect: Atelier XI
Project: Peach Hut

Sponsors

  • Dezeen Awards 2021 sponsor Longboard
  • dezeen-awards-2021-sponsor-dodds-and-shute
  • dezeen-awards-2021-sponsor-kingspan
  • dezeen-awards-2021-sponsor-knauf

Media partners

  • dezeen-awards-2021-media-partner-stir
  • dezeen-awards-2021-media-partner-detail
  • dezeen-awards-2021-media-partner-ADF
  • dezeen-awards-2021-media-partner-position
  • dezeen-awards-2021-media-partner-designwire
  • dezeen-awards-2021-media-partner-v2com-newswire