Student apartments by OFIS Arhitekti

| 31 comments

1.jpg

Slovenian architects OFIS Arhitekti have won a competition to design student accommodation in Paris, France.

2.jpg

The project is situated on the Stade de Ladoumègue in the 19th district of the city and is part of an urban development by Reichen & Robert architects.

4.jpg

The design consists of two buildings, clad in bamboo, with a shared garden between them.

booklet_final_page_02.jpg

The accommodation includes dormitories on the ground floor and 192 studio apartments.

booklet_final_page_03.jpg

Construction is due for completion by 2010.

booklet_final_page_07.jpg

The following is from OFIS:

--

Student apartment studios on Route des Petits Ponts - Paris 19e 2008_invited competition- first prize

General Description
The project involves a dormitory with 180 studios on the site of the Stade de Ladoumègue in Paris in 19th district. The plot of the building is part of urban development done by Reichen & Robert architects.

By early 2012, the Paris tram will pass by the site, and the goal is to complete the project before the opening in 2011. Another project goal is to achieve a building consumption with very little power, joining the desire of the city of Paris through its "climate plan". The major objectives of the project is to design a home to accommodate students able to offer them a healthy environment to study, learn, have fun, meet ... The building must be "energy efficient" and be built at the end of 2010. To achieve these objectives with energy performance and construction time table plan the focus was to design a simple, well insulated and ventilated object which will function at best during all seasons.

booklet_final_page_04.jpg

Architectural, urban and  technical proposal
The parcel has a very particular configuration; 11 meters in width and extends about 200 meters long in north-south axis, which foreshadows the importance of processing the eastern facade overlooking the extension of the street of small bridges (des Petits Ponts). In addition, this street will host the tram, a road, and cyclist and pedestrian walkways. The extension of the street of small bridges also leads to the Canal de l'Ourcq, hence the priority treatment landscaped plot to accompany this urban landscape. In our case, it is not just a building to integrate into its environment but rather to integrate a piece of street, a facade composed of buildings and landscape.

The residence follows the urban plot which are two blocks divided by sharing landscape garden.
Both parts are organized according to a simple and functional frame for a logical and economic optimization. On ground floor are the lobby, the rooms, common areas opened over the course and some studios (accessible for the disabled). Upstairs are all studios and a terrace.

booklet_final_page_06.jpg

The plans are organized according to simple management and maintenance. Also the task was to provide students environment of indoor and outdoor quality with meeting places in which each student can feel good and enjoy the indoor and outdoor landscape. Access to the residence is between the 2 buildings. For security and management reasons, there is only one entry. We used the system of horizontal flow; taking into account technical constraints related to sports complex vis-à-vis the main housing openings. The circulations are naturally lit and ventilated, and allowing East-West views.

Studios_concept_sustainability
The residence comprises 192 studios. Studios are accessible to disabled persons on the ground floor. All rooms are equipped with the same principle throughout the residence for better optimization. There is also studio with two bedrooms on each floor. There are seven in total throughout the building, which used to meet expectations in terms of student housing for couples.

booklet_final_page_05.jpg

The concept key point is inside the studios: work on light and air quality and spaces. The accommodations are crossing, allowing for natural light throughout the apartment. The design of housing was thought to offer comfort, brightness and functionality. The layout is rational and allows modularity. The apartments are mechanically ventilated with a double shift VMC. The breakdown by VMC is much more economical and offers students an air and a healthy environment, necessary and vital for the smooth functioning of the individual. The majority of the studios have a unique outdoor space with loggias which are actually an extension of interior spaces. The loggias create intimate outdoor spaces and offer views of the surrounding neighborhoods.

In view of the targets on energy performance, thermal insulation and soundproofing of the building will be extra efficient. The isolation of the project is done by outside isolation 16cm thick, to reduce heat loss. This insulation thickness makes the building very well insulated, while opening large bay front to let maximum light into the apartments. This insulation is of course both thermal and acoustic proof.
The structure of the building next to the wall of the SMR is insulated to prevent heat transfer between the two structures, and of course acoustic insulation for the building site maintenance.

To avoid the problem of thermal bridges of balconies and loggias we integrate the structure of the elements of broken bridges thermal type SCHÖCK. It avoids thermal losses and especially sustainable balance investment costs over time.

The Elevation
The facades will have a major impact on environment because of the length of the plot. The eastern facade of the building looks towards the sport field, and is formed by main entrance gang. The eastern facade is composed of loggias covered in bamboo. They appear on the cover as wooden cocoons and are randomly oriented to diversify the views and rhythm to the facade. The arrangement of the elements creates dynamic surface and breaks the scale of the building at the same time.

The use of bamboo for the loggias has human scale and environmentally approach. The bamboo is environmentally friendly material. The loggias are equipped with bamboo sunscreens to control sunlight on the balconies and interior. Bamboo is also used on the western front as horizontal blade to manage the sunshine of the passageway. At the same time it protects the corridors from the sport field. The climbing plants will be grown to serve as visual and environmental filters: In summer, the facade will be refreshed by the thickening of the filter plant and in winter the facade work normally, everything perfectly fits into the environment by creating seasonal facades.
The structural composition

The complex consists of two rectangular blocks. The first block dimensions are 30x11m and the second 65x11m. The overall building rises at 29.2 meters.

The building structure is reinforced concrete. Foundations are types of piles, 12 to 15m deep. They are connected by sills.  The floors are rational and identical. They are made of reinforced concrete floors on the 2-way and are supported by walls and poles.  Both parts of the building have its communication core which serves all floors. All the walls are reinforced with a thickness of 20 cm.

The Landscape
the space between the two parts of the building will be used as a garden, which will have the same functions than Parisian court in function to shift from one building to another, for meeting and relaxation. It will be a common landscape, leaving a visual opening to the garden. The garden is accessible from outside access for fire site of the SMR (magnetic card or key).

The garden located north of the plot has more private character but also provides transparency with the street. It is used as a park on a small scale. Covered in wood, it is a place of relaxation and calmness for students. This may be a place of rest or work. The garden is arranged in levels to respond to the work of art that will be seen from the tram, but also to collect views from the Canal de l'Ourcq or the surroundings with a panorama in altitude.

All green spaces (common and technical) are equipped with automatic sprinkler dropper, which requires less maintenance manager of the residence and consumes much less water.

Accessibility for the disabled.
The building was designed to accommodate also disabled people and provide them the best environment. The residence includes more than 10% of homes directly accessible for the disabled (23 units). These accommodations are arranged on ground floor and first floor for easy access and proximity to allow common areas, facilitating the social integration of individuals with reduced mobility

Design team:
Rok Oman,
Spela Videcnik,
Robert Janez,
katja aljaz,
Andrej Gregoric,
Javier Carrera,

Consultants:
Structural engineering : Matjaz Pilic - Elea IC
Mechanical, Electrical engineering & sustainability -Menerga d.o.o

More Dezeen stories about Ofis Arhitekti:

.

dot-envelope.jpg

Dot Envelope

lace-apartments.jpg

Lace apartments

the-ring.jpg

The Ring 

jaroslavska-square.jpg

Jaroslavska Square

tetris-apartements.jpg

Tetris Apartments

hayrack-apartments.jpg

Hayrack Apartments

| 31 comments

Posted on Wednesday, December 10th, 2008 at 7:06 pm by . See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • m-echo

    awesome. Wish I was a student again.

  • K. Rimane

    interesting, between a tramway track and a football field… hum!

  • meadow

    Slovenians crossing borders. Way to go ..

  • lime

    Harvard Graduate school just had an interesting exhibition about Slovene and Croatian Arcitecture. Very interesing

  • vertigo

    East goes West!

  • highlight

    Well, they already made a huge opus. Respect to guys …

  • http://www.bartekszewczyk.com Bartek

    It’s time to move to Paris

  • Tomas

    Its easy to see where he found his inspiration. A rip off from the japanese designer, Arakawa och Gins!
    Their reversible destiny homes looks like this, but cooler.

  • m.prime

    Harvard Design school just had an exhibition about Slovene and Croatia architecture. Very good.

  • Richie

    Nice project, the stacked boxes are appealing, even if I have some misgivings about the bamboo mesh on the football field side.. On a side note it’s funny to see the ‘Sketchup people’ turn up in pro renderings (though the renderings themselves are well done).

  • pekka

    Is that Harvard exhibition still on?

  • http://www.desbastando.blogspot.com sebastian

    very little units with a good layout, looks great.

  • m.prime

    Exhibition was till october….check the Harvard site

  • joy

    Very good plans . Also smart elevation diversity towards the street and the football field. Not to mention that this project can make new attraction in this part of the Paris.

  • dblog

    Hope to view this project in Paris. Congratulations

  • gaque

    have to say this is quite nice. slovenian architects are on fire at the moment id say

  • chrl

    excelent ! … congratulations !

  • dblog

    I visited Slovenia and its capital Ljubljana and I can confirm what “gaque” said. For such small city there is a lot of good architecture to see. And obviously now we could visit Slovenian architecture elsewhere.

  • faux pas

    Why why why those sun-shaders on the facade? What’s the use of them except making anoying shadows in interior, stoping pleasant winter (low) sun-light to get in, and reducing daylight – which means more use of electric light? Formalism beyond energy saving -this is NOT 21st century design.

  • SM

    BRAVO!

  • contemporist

    I am starting to fall in love…like students will in these apartments

  • dermot

    I agree about the sun-shaders – why do architects do this? You’re just imposing a restricted view and restricted light on the inhabitants on that side all year round.. Apart from the it’s a promising-looking project.

  • mac

    Very good 3D elevations pulled out of the solid blocks. And I thing the front shadings will give nice shadow patterns and additional warm character to the interior.

  • *MIRTEC*

    a student is someone who
    a) studies
    b) washes himself/herself
    c) sleeps

    or is this what a designer thinks a student does?

  • S.mash

    Beautiful project. THAT is important.

  • builder

    Some architects know how to do a good piece of architecture out of B projects. This is one of them.

  • en-joy

    Fresh project for Paris, no doubt

  • arhitease

    Very attractive

  • S.m.a.r.t.

    Smart and photogenic

  • Lott

    All OFIS projects look great. Should we move to Paris or Slovenia :)

  • Mcaleer

    Bence alakas? bile yok