Casa 205 by H Arquitectes

| 14 comments

casa-205-by-h-arquitectes-squ205_07.jpg

Barcelona-based H Arquitectes have completed Casa 205, a wooden house in Vacarisses, Spain.

casa-205-by-h-arquitectes-205_05.jpg

Surrounded by forest, the home is built on a natural rock platform and two concrete struts, and constructed from laminated wood.

casa-205-by-h-arquitectes-205_04.jpg

"This structural system implies a very important diminishment of the weight, raw material, energy and so the CO2 emissions associated with the foundations and structure of the building," says Xavier Ros of H Arquitectes.

casa-205-by-h-arquitectes-205_02.jpg

"The dry assembly is easy, quick and helps saving great amounts of water... The laminated wood is a renewable material that can be dismantled and therefore recycled. This means its life cycle is practically closed."

casa-205-by-h-arquitectes-205_08.jpg

Photographs by Starp Estudi

casa-205-by-h-arquitectes-205_14.jpg

The following information is from H Arquitectes:

--

HOUSE 205

The setting of the project is a plot with steep slopes and a great amount of trees and bushes. The aim is building a house without causing any serious impacts on the land. The house will be built on a natural rocky platform. This platform will also be used as either the exit or the garden of the house.

casa-205-by-h-arquitectes-205_13.jpg

The architects and the property developers have agreed on minimizing land movements in order to build the artificial landscaped platforms. The target is to make good use of the existing land shelves.

casa-205-by-h-arquitectes-205_01.jpg

This will allow us to preserve the natural physiognomy of the wood. The only uneven area will be the path ramp, which will cross the piece of land diagonally. This artificial ramp will communicate the street with the different plot levels.

casa-205-by-h-arquitectes-205_22b.jpg

The inner layout of the house is based on a lineal sequence of rooms of different proportions linked to the structure. There are great sliding opened areas, which will provide both harmony and versatility. The house can work as an open-plan space or as individual, closed spaces.

casa-205-by-h-arquitectes-205_23b.jpg

The large layer of rock and two concrete struts will be used as the foundations of the house. The two struts will lay the foundations of the house on the rock. These two struts will also create a space permanently ventilated between the house and the rocky ground.

casa-205-by-h-arquitectes-205_24b.jpg

The house will be built with a structure of laminated wood in large KLH panels, which will be used on walls and ceilings. This system works as a diffuse structure with neither hierarchy nor a Cartesian structure of load bearing walls, but as a whole structure working together. This layout allows us to give the structure a very efficient dimensioning and the creation of big arches. The arches will articulate the geometry of the rock and the house, thus minimizing the foundations of the building.

casa-205-by-h-arquitectes-205_25b.jpg

This structural system implies a very important diminishment of the weight, raw material, energy and so the CO2 emissions associated with the foundations and structure of the building. The dry assembly is easy, quick and helps saving great amounts of water. Altogether eases the building and reduces significantly the cost and time investments. The laminated wood is a renewable material that can be dismantled and therefore recycled. This means its life cycle is practically closed.

casa-205-by-h-arquitectes-205_11.jpg

The laminated wood panels may rest on sight on walls, ceilings and floors. In order to reduce the costs on coating and interior finishing, we have tried to reduce the facings on sight.

casa-205-by-h-arquitectes-205_12.jpg

The installations are hidden but they have just been panelled with gypsum wallboard on those rooms, which distribute the system around the house. Finally, half of the rooms have been left with the structure of its facings on sight.

casa-205-by-h-arquitectes-205_20b.jpg

The facades are ventilated and finished with coniferous wood such as Flanders pine. The openings have also been finished with wooden fitters protected with removable shutters. The transpirability of  the facade is guaranteed with a TYBEK panel, which protects the wood. The transpirability of the roof is solved by a draining sheet, which creates a small ventilated room.

casa-205-by-h-arquitectes-205_09.jpg

The final result is a wooden volume set on a large rock and surrounded by forest, which prevents the ecological visual impact.

casa-205-by-h-arquitectes-205_10.jpg

Situation: Vacarisses, Catalunya. España.
Author: H ARQUITECTES (David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó)
Collaborators:  Toni Jiménez Anglès, interior
Montse Fornés Guàrdia, architect
Artur Gispert, technical architect
Miguel Ángel Rodríguez Nevado, architect
Customer: Quico Ortega i Maria Ferriol
Year of realization: 2006-08
Surface constructed: 132 m2
Budget: 200.000€

casa-205-by-h-arquitectes-205_19b.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-205_18b.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-205_17b.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-205_15b.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-1205_dalt.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-2205_dalt.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-3205_dalt.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-4205_dalt.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-5205_dalt.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-205_10_model.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-205_9_axonometrica.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-205_8facade.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-205_03-plan-02.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-205_03-plan-01.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-205_07-elevation-02.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-205_05-secction-01.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-205_02-site.jpg

casa-205-by-h-arquitectes-205_01-site.jpg

| 14 comments

Posted on Friday, December 12th, 2008 at 5:13 pm by . See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • omar

    please… dont smoke inside

  • *MIRTEC*

    = good architecture

  • peridotprince

    This thing really shines in the details, seems highly livable as well.

  • münte

    nice, but with children…..at this site?
    kind of dangerous!

  • jed_

    absolutely gorgeous.

  • http://archicad.com.hr Marin

    Interesting, but a bit boring. The facades are completely random: openings are placed just where they needed to be regarding to the floor plans – IMO it doesn’t look like anything the designer really re-evaluated. Just a nice looking shoebox with a few windows.

    Take a look at Maaars’ Schnitzer-Bruch house for a much better laminated wood family house example.

  • Joost

    Nice but looks as a modern Finland cottage…. too many wood…?
    Joost

  • http://www.odris.blogspot.com odris

    si como dice omar no fumar adentro

  • gaque

    i think the proportion of the room is quite unusual and nice, especially the library/work room. very nice!

  • jed_

    “Marin Says:

    Interesting, but a bit boring.”

    !?

    which is it? interesting or boring?

  • siobhan

    Impressive at first look, like many buildings however upon closer inspection not fully thought out. Look at the bathroom; where does one place tooth brush, towels etc. Storage is key!

  • rodger

    i like many things about this project, but at the end of the day these guys have greatly diminished the presence of this house by being so mean spirited with the entrances to the building, on both sides. these entry points seem precarious, to say the least, almost to the point of being dangerous…. this is so wrong. don’t ever invite me for dinner.

  • Azm

    Requires more planning,Yes I agree with “Siobhan”.

  • Frankie Lloyd Wrong

    conceptually a success I think….may be excessive wood for my eyes but its the price to pay for sustainable architecture, you have to give up lots of things, lol………great use of land and resources……in the US theres lots of use of designs like this, I´m glad that I can see it in Spain……prefab or panelized construction is a great way to build solid buildings…..the final details are always in the hands of the people using it……my congratulations on a project well done.