Haus + by Anne Menke and Winkens Architekten

| 21 comments

222haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten.jpg

German architects Anne Menke and Winkens Architekten have completed an extension to an existing 1950's house in Hameln, Germany.

444-haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten.jpg

Called Haus +, the extension has been built in a loop around the existing house to create a courtyard.

haus_photo06_top.jpg

The walls of the extension are clad in copper and have large openings to create a sheltered terrace area.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo11.jpg

Photographs are by Monika Marasz, Norbert Priebe and Anne Menke.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo01.jpg

Here’s some more information from Anne Menke:

--

HAUS +
Context

“Dear friends, we moved and are now located in paradise. Of course we can still be reached here and are looking forward to your calls and visits.”

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo08.jpg

When I received this circular email from the client in May 2009, I knew it was completed! After 1 1/2 years of planning and construction my first project was built.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo07.jpg

The client, a married couple, had bought a site with an existing two-story, detached “Siedlungshaus” built in 1957, very common in Germany. Its location in a neighbourhood right next to the city centre, a beautiful old birch tree as well as the opportunity to purchase the adjacent unbuilt plot were unbeatable qualities.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo09.jpg

It all started with a wish list. For the husband the new house had to be modern. It should have generous openings and exterior spaces that connect to the garden. He was fascinated by the extraordinary use of materials and good details, which show high quality craftsmanship.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo10.jpg

The wife aspired for comfort and cosiness; it should be a “feel good-house”. She envisioned her new home first of all as an interior space, as protection from the outside world. The house should look discreet and typical with a pitched roof and radiate domesticity at first glance. These were quite conflicting qualities to resolve in a single cohesive piece of architecture.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo03.jpg

Concept

We saw potential in the small rundown “Siedlungshaus”, decided to renovate it and take it as an opportunity to create an innovative contrasting addition. The new 110m2 extension is conceived as a simple volume that embraces the old.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo19.jpg

Wrapped around the old building, it generates a courtyard typology with a covered terrace, which generously opens up to the garden and towards the sun.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo20.jpg

A variety of spatial configurations, fluent transitions from inside to outside and unexpected vistas make the house appear open and interesting, yet not transparent. The orientation of the addition subdivides the large garden into manifold domains.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo23.jpg

Together with the private backside of the building the old beech hedge forms an intimate “Secret Garden”, which is dominated by the giant birch tree. Towards the street between the new garage and the extension a paved open yard is created for gardening work.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo22.jpg

The materiality of the extension is crucial for the contrast of the Old and New to be expressed. The white simple look of the existing house forms a strong contrast to the striking copper cladding of the extension. Horizontal panels in several different widths enclose the new addition with its white plastered courtyard like a protective coil. The copper glows in warm lively colours, which change continuously with the weather and the years.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo21.jpg

Conversion

After the renovation the old “Siedlungshaus” is barely recognizable but still it remains an integrative part of the surrounding neighbourhood. Reduced to its fine proportions and its simple volume it now shines in clear white and refreshingly stands out in order to coexist next to its modern addition.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo05.jpg

Without its former roof overhang the plain volume of the existing house steps into the foreground. The roof edge is shaped by a folded copper strip, which is flush-mounted with the white plastered walls. This clarity is further emphasized by flush-mounted windows with slim black wood-aluminium frames.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo12.jpg

The white plaster and the copper form a contrasting yet appealing alliance, that leaves Old and New as distinct equal parts of the whole. Towards the street a low exposed concrete wall and an offset natural stone wall mark the edge of the site and bind Old and New into one unity.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo14.jpg

Interior Spaces

The existing building with a living area of 75m2 on ground level was completely gutted in favour of more ample and clear spatial proportions. The entrance is situated at its original location, however, now an exposed concrete element leads up four steps to the door. The entrance hall, guest toilet and study as well as the kitchen and dining area are located on the ground floor of the old house.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo15.jpg

The kitchen is orientated towards the street and possesses a connection to the small herb garden. The dining area was converted into a generous double-height space that catches the sunlight through two skylights. At the cost of one room on the upper floor a whole concrete ceiling panel was removed.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo16.jpg

The living room in the new part of the house features a cabinet wall that offers storage space, while a linoleum-lined niche serves as a window seat. On the opposite site a large sliding door connects the living room to the inner courtyard.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo17.jpg

The courtyard is the biggest “room” of the whole house. Its layout allows for direct sunlight as well as shade at any time of the day. Part of the terrace is covered; two large openings frame the views into the garden, while a neatly positioned exposed concrete wall offers protection against too much transparency.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo18.jpg

Three small rooms in the back of the old house were combined and became the new study. A built-in desk in front of the window faces the courtyard and enables views all the way across the garden. A wood fired stove provides cosiness in winter.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo13.jpg

The private spaces of the extension are hidden behind the existing house. A large window in the bedroom opens up to the Secret Garden, while the dressing room with built-in cabinets connects to the inner courtyard.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_photo02.jpg

The upper floor of the old house was completely refurbished and now contains a guestroom with small bath as well as a yoga room with access to the attic.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_floorplan1.jpg

The renovated “Siedlungshaus” features a stark black-and-white-contrast as a reference to the 1950s. The floors are covered with large-format black tiles, all walls are white. The old staircase remains and was enriched by a curved built-up railing. All windows have hidden frames and deep sills.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_floorplan2.jpg

A bright yellow sliding door, red linoleum, as well as the guest toilet with its orange epoxy basin and antique stone ware tiles are colour spots, that form a fresh contrast to the simple white built-in furniture.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_siteplan.jpg

Unlike the old house the new addition is made up out of warm natural colours; the oiled oak parquet connects the interior spaces to the courtyard and the garden.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_contextmap.jpg

Going Green

As the existing building was in its original state of 1957, we opted for a gut renovation of the building envelope and its services, in order to make it energy efficient and sustainable.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_sectionelevation.jpg

The exterior walls were covered in a composite heat insulation system out of mineral fibreboards, and all openings were fitted with new high-standard wood-aluminium windows. The old roof structure was saved but the rafters were doubled-up in order to gain more space for a thick insulation layer. The old dormer was replaced by a new one; insulated and clad in copper.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_detail1.jpg

The ceiling of the cellar was subsequently outfitted with insulating boards. The extension has a back-ventilated facade with 14cm of mineral wool insulation and highly-insulating aluminium windows.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_detail2.jpg

These features classify the project with annual heating energy requirements of 74 kWh/m2a as a low-energy house. The whole house is equipped with radiant floor heating; a geothermal heat pump supplies the energy. Furthermore the extension has a green roof; the rain water is collected in a cistern and is reused.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_detail3.jpg

Haus +

Haus+ negotiates between the opposite architectural aspirations of the clients by forming an interesting contrast between Old and New with its unique, yet strangely familiar form generated by the light-hearted sensitivity to materiality and sense of place.

haus-by-anne-menke-and-winkens-architekten_detailelevation.jpg

Project: Renovation and extension of a 1950s single-family house
Architect: Anne Menke (Dipl.-Ing. / MSc) in collaboration with Winkens Architekten, Berlin
Location: Hameln, Germany
Year of Construction(Existing Building): 1957
Project Year : 2009
Site Area: 1.550 m2
Living Area Before/After: 124m2/284m2 (excl. cellar)
Total Constructed Area: 364m2
Annual Heating Energy Requirements: 74 kWh/m2a

  • vico

    very well lead, sensible and intelligent

  • http://www.tima-off.ru Tima Sergeev

    Excellent layout. Good decision from the court.

  • http://netzfx.de Oliver

    really cool concept of an “open” house – like it!

  • http://felixtannenbaum.com felix tannenbauam

    a wonderfully sedate and serene house. It will age very well I imagine.

  • camron

    humble + pure = beautiful

  • Niels

    The creation of beautiful and incredibly “liveable” spaces and to me a very good choice of materials and detailing. An impressive answer to the problems involved without losing architectural ambitions on the one side and the reality of constantly growing prices and more enviromental demands on the other side.

  • marc libur

    the copper cladding is a nice icing on an otherwise bland, but not bad, cake.

  • roel

    is it necessary to publish this on dezeen?

  • yo

    Getting back to ancient roman houses?

  • Donn

    I guess cost wasn’t really an issue to have structural steel (see detail). The design must triumph over any limitations, I guess.

  • JD

    love the outside space just like an outside living room.

  • gab xiao

    I love the intricate simplicity of the layout – the existent house and the addition work perfectly well together. It looks that there’s also a slight update of the old house with the window treatment, which does a lot to the overall architectural language.

    Thanks Anne Menke and Winkens Architekten! – it’s a demure yet powerful lesson in architecture.

  • Alex

    verry nice …i like it verry much…

  • tricky p

    wow, this what I’m talking about. a wonderfully clear and beautifully executed concept. I wonder if the owners spend anytime in the ‘old house’ anymore. Very exciting to see something so clean and contemporary without being so loud. Big ups to Ms.Menke

  • http://jjohnson.carbonmade.com Jeremiah

    Wonderful addition, made better by being shown in a number of great photos, with plans AND even details! Excellent project, excellent post.

  • sakshi khanna

    wow…i am really loving these kind of contemporary courtyard houses.
    very habitable, livable….!
    very well done!

  • Gollumpus

    I like the look of the place. Are there any thoughts about having seasonal enclosures for the extension? It seems like an awful lot of space to give up to Winter or even just a heavy rain in Spring.

    Some sort of retractable roof and wall sections which one could slide into place could increase the utility.

    regards,
    G.

  • na

    it looks peaceful especially the coutyard.
    it’s enough to refresh our poor mind from too much stress.

  • http://www.buyfloorheat.com/ Du Electric Radiant Floor Heat

    When winter season comes, getting the right warmth for the family is of utmost importance. And how do you achieve this? By using the electric radiant floor heat system.

  • http://ilovewarmfloors.info/ Vern Electric Radiant Floor Heat

    These days, radiant floor heating is a popular method of heating for many families. Home heating systems that employ radiant are heat available in different types in which electric radiant floor heat is the best means of heating your home.

  • http://ilovewarmfloors.info/ Vern Electric Radiant Floor Heat

    If you choose to have radiant heat installed in just one room or a couple of rooms, your best choice is probably electric radiant heat. This is because electric pads can be brought in and installed under the floors with a fair amount of ease and at a reasonable cost.