The Delhi Art Gallery by Morphogenesis

| 15 comments

Indian design firm Morphogenesis have completed an art retail store in New Delhi featuring movable wall panels that increase the display space.

Called The Delhi Art Gallery, the store's flexible walls can also be reconfigured to create segregated areas for small solo shows or opened into a large space for group shows.

A meeting area at the entrance has been created using fretted panels. Photos are by Edmund Sumner and used with permission. Please refer to our copyright notice.

See our story from September this year about Morphogenesis' Pearl Academy of Fashion in Jaipur, India, which was among the winners at the World Architecture Festival last month.

Here are more details from Morphogenesis:

--

DAG: Reconfigurable. Dynamic. Performance Space

The Delhi Art Gallery is an endeavor to create a simplistic space to retail the best of contemporary art in India, while positioning itself in the new Indian Contemporary Art Retail Paradigm. The architecture aims to generate a new genre of art retail; a calm and introspective retail store conducive to the appreciation of art in a gallery-like environment for the art aficionado looking to invest money in these prized possessions. A pre-requisite to art retail is the maximization of wall space, which is designed for maximum exposure of a quantum of art works. The store was intended to house the complete bandwidth of art works; from high-end solo shows of a few works to huge group shows with segregated and mobile spaces.

Conceptually conceived as an exuberant, glowing event space, the intent was to create an optimal setting for exhibiting art, which would be flexible, to present an array of art works in their varied forms and sizes, while at the same time ensuring that the limited wall area is best optimized. This was done by creating more wall area for the retailing of the art works by means of a combination of fourteen movable/ reconfigurable panels and 3 Fixed Panels to create six rooms instead of one. The interplay of the panels provides the entire space with an intended dynamism which expresses itself by way of a constantly transforming architecture; by creating an event space and an experience which can display the art in an innovative, yet elegant manner. Passersby have the chance to glimpse the action inside; the repetition and variation of the panels and the performance itself.

The flexibility offered by the an array of sliding, movable panels allows for the creation of a multitude of display spaces which aid in the positioning of each work in a secluded or collective environment. The Heights and spans of the panels were derived from feedback from the curator in order to obtain lengths and widths that allow for easy configuration, display, and circulation within the store. These are created and re-created within the different parts of the otherwise flowing space, which allows for the framing of distinct and unanticipated views. Eventually, it even allows for positioning in a manner which generates the largest viewing space. Spatial compositions are configured through dialogue, between the user of the space and the contents that inhabit the space itself.  Each panel offers a surface as a means of display, which can be as dense or as sparse, deemed necessary by the artwork that is on display.

Eventually on short listing, deeper spaces are created in order to get the largest viewing space. Lighting is easily configurable and flexible in accordance with the arrangement of the panels and panel sizing. Simplicity is achieved through the materiality; the flooring is in a subtle grey natural stone and the gleaming whitewashed backdrop provides a blank canvas for the works of many nationally and internationally acclaimed artists. All lines are straight and minimal in order to create an architecture that is impactful and yet does not challenge the artworks or vie for attention.

A partially imposing box made of muted white, fretted-screen panels anchors and encloses the formal entrance space/ meeting area while creating a private space for customized retail and viewing of the shortlisted artwork before its final sale. An information hub characterizes the entrance space by generating interest, before one actually steps into the gallery.

A composition of shelves dominates the entrance space, and is used for displaying catalogues and other publications. A flat screen tabletop endorses the customized, luxury retail environment; through its e-functions of information, data, publications of each of the artworks. A full wall-sized multi-media projection screen at the entrance façade exhibits the gallery collection, the pedagogy of the artist and information on the art works itself.

Art Retail needs to be viewed differently from a gallery, with the intent of engaging the luxury retail customer and even engaging those not yet initiated into art.

DAG defines a new vocabulary in the art retail paradigm that encourages encounters and plays with perception; the spaces within the store are read and used independently by each visitor.

The design balances aesthetic simplicity with functional complexity, creating a new muted lexis, allowing for a seamless connect and complete flexibility.

Area: 82 Sq.ft, 882.6 Sq.mt.
Start Date: 2nd July 2009
Completion Date: 3rd October 2009

CONSULTANTS
Electrical - Morphogenesis
HVAC - Morphogenesis
PMC - Morphogenesis
Engineering - Morphogenesis
Signage - Morphogenesis
Product Design - Morphogenesis

CONTRACTORS
Electrical – dca workshop
Civil - dca workshop
HVAC – dca workshop
PMC - Morphogenesis
Engineering – dca workshop
Signage – dca workshop

  • horrible haridas

    and slowly and surely the world realises india is not just cows on the streets.. thanks dezeen!

    • Afzal

      A gallery will not do away with images of a country that are over a hundred years old.

  • Shiel

    Looks Amazing…..

  • http://morphogenesis.org abhigyan

    soo finally…. we make it big….

  • seewusagur ramgoolam

    well… good design. but why are we so hell bent on pleasing the west, and wondering what they think. how does it matter?

  • http://www.morphogenesis.org sonali rastogi

    very satisfying. was not sure if will get away with it. But, i guess we had a patron.

  • http://www.arsmagazine.com ARS

    It seems like an street market, a confused and not clear space with the supposed art works lost among the moveable walls.

  • http://tony-fromhere.blogspot.com tony harding

    As a painter I find the Gallery disappointing. The white screens are far too visually active and as for the hanging rods to support the work – that really is a minus. The designers do not seem to have consulted artists which could have avoided such clumsiness.

  • Swapnil S Gawande

    Amazing piece of work…! simple idea & an ingenious design.
    Kudos, Morphogenesis..!

  • http://www.fgoesarte.blogspot.com Felipe Goes

    Great gallery. Very flexible

  • Maria

    I like the delicacy but it’s a bit distracting against the art

  • yrag

    I love those delicate modern screens.

  • http://jeux-e.com/?a=jeux-cuisine jeux de cuisine

    so great india !

  • http://www.designradiance.in Rishu / Dixit

    Can you correct the area written…
    It is 882.6sqft and 82 sqm.

  • Neena

    Great stuff. Was a great post this. The other recent superb experience which I had was to visit the Tea Lounge at the Taj Palace in New Delhi where they show case works of upcoming artists and was great to see the works and interact with the artist. Guess it is a CSR initiative of the Taj… so you get to have great tea and view some of the best upcoming talent :-).